Габриел Донев отпадна на старта на квалификациите на петото издание на Sofia Open. Българинът взе сет, но отстъпи пред италианеца Фабрицио Орнаго с 3:6, 6:1, 2:6.

Двубоят бе първи на централния корт за тази година и продължи близо два часа. След срещата Донев сподели, че изходът на двубоя е бил решен от няколко точки. Той изказа своята благодарност към БФ Тенис и организаторите за дадената му „уайлд кард“ и възможността „да свери часовника“ на турнир от календара на световния тур. Донев пожела успех на останалите българи в надпреварата и изрази увереността си, че всеки един от тях може да запише победа на Sofia Open.

„В сравнение с миналата година мога да кажа, че съм друг човек. Тази година бях доста по-отпуснат и показах играта, която мога да играя. За съжаление, срещу по-добрите играчи една точка променя мача. В първия сет, в гейма, в който сервирах и бях пробит, две точки решиха мача. Той успя да ме пробие, а в същото време сервираше страхотно. В третия сет той повиши значително качеството на началния удар, не успях да му противодействам по никакъв начин. Пробвах различни неща – излизах по-напред при ретур, връщах се по-назад, имаше моменти, в които оставах на линията. Исках да го накарам да мисли за всеки сервис. Но той влезе в много добър ритъм. Срещу добрите играчи е така – мачът се решава от една-две точки на сет, а понякога и за целия двубой“, каза Донев на виртуална пресконференция.

„Вярвам, че всеки един от нас българите в турнира, има потенциала да запише победа в турнира. Убеден съм в това. Усещането да играеш на Sofia Open е невероятно. Много по-различно е от турнирите на по-долни нива, в които се състезаваме. Атмосферата, желанието за игра, концентрацията – всичко е съвсем различно. На турнир като Sofia Open можеш да сравниш нивото си, да видиш къде се намираш, да откриеш силните и слабите си страни. Искам да изкажа големи благодарности на БФ Тенис, че ми дадоха възможност да участвам в турнира. Искам да пожелая успех на останалите български тенисисти на Sofia Open. Убеден съм, че всеки един от тях може да спечели двубоя си, независимо срещу кого играе“, добави Габриел Донев.