Драмата с изчезването на китайската тенисистка Шуай Пън, след като тя обвини бившия вицепремиер Чжан Гаоли в изнасилване, получи нов развой.

Главният редактор на „Глобал Таймс“ Ху Сиджин публикува днес снимки, на които Шуай Пън е в дома си. От нейно име той обяви, че носителката на две титли от Големия шлем при двойките скоро ще се появи лично пред обществеността.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Ху Сиджин твърди, че е получил снимките в личен разговор с 35-годишната тенисистка чрез приложението WeChat. Първоначално това доведе до облекчение сред световната тенис общественост.

След това обаче съобщението на журналиста започна да предизвиква поредната вълна на съмнения. Причината за това е, че изображенията са изпратени от профил, който се казва PengShuai2. Мнозина се питат защо не е от първия профил на Шуай Пън, а от втория. Това пък предизвиква въпроси дали не става дума за контролиран от властите в Китай профил в приложението.

Както е известно, преди около две седмици Шуай Пън публикува в социалната мрежа „Weibo“ информация, че е била изнасилена от бившия вицепремиер Чжан Гаоли. По-късно публикацията беше изтрита, а оттогава бившата тенисистка е в неизвестност. Преди няколко дни китайската правителствена агенция разпространи информация, в която се цитират думи на шампионката от „Ролан Гарос“ и „Уимбълдън“, че секс скандалът е измислица, а самата тя е добре и в пълна сигурност.

WTA и редица други международни организации поставиха под съмнение достоверността на това прессъобщение. Международната асоциация на професионалните тенисисти (PTPA) поиска предостяването на независимо доказателство, доказващо истинността на правителствата информация. Беше отправена заплаха, че Китай може да бъде лишен от домакинство на престижните и доходоносни международни турнири по тенис.

Китайската организация за защита на човешките права обяви, че правителството на страната има дълга история в умението да задържа хора при скандални случаи. Властите лишават тези хора от свобода и ги поставят под собствен контрол за период от поне шест месеца, а през това време пускат уж официални съобщения от тяхно име.

Именно затова международните организации се съмняват с информацията, разпространена от официалната правителствена агенция, както и относно истинността на разпространените днес снимки.