В събота едно 18-годишно момиче влезе в историята на тениса. Ема Радукану триумфира на US Open и стана първата тенисистка в историята, спечелила турнир от Големия шлем, след като е започнала участието си от квалификациите. В края на годината тя може да прибави още нещо историческо в биографията си. За големия си успех Ема получи специален поздрав от Елизабет II. Почти сигурно през декември кралицата ще награди Радукану с Ордена на Британската империя, което е изключително рядко срещано признание за тийнейджър.

Ема Радукану е родена на 13 ноември 2002 година в Торонто (Канада). Родителите й са румънецът Ян и китайката Рене (на снимката вдясно). Заради своите корени тенисистката говори перфектно не само английски, но румънски и мандарин. Родителите ѝ работят във финансовия сектор и когато тя е на две години, семейството се мести в Англия. Ема започва да играе тенис на петгодишна възраст. За свои идоли посочва Симона Халеп и Ли На – две тенисистки от родните места на нейните родители. Новата сензация на женския тенис споделя, че се увлича и по други спортове – голф, картинг, мотокрос, ски, езда. Сред хобитата си посочва танцуване на степ, занимания по балет, гледане на тайвански телевизионни програми. Много харесва румънската кухня. Увлича се по Формула 1 и дори посети пистата „Силвърстоун“, за да се срещне с Люис Хамилтън. Любимият ѝ пилот обаче е Даниел Рикиардо, който я поздрави след вчерашния си триумф в състезанието за Голямата награда на Италия.

Любопитното е, че титлата от US Open е първата в кариерата на Радукану в професионалния тенис. До момента тя имаше само едно участие във финал на турнир от веригата на WTA – само преди месец загуби в три сета от датчанката Клара Таусон в битката за трофея в Чикаго. След триумфа си в Ню Йорк тенисистката се „заигра“ и със страстта си към футбола. През лятото тя гледа успеха на Англия над Дания на полуфиналите на Евро 2020, а след победата си над Лейла Фернандес на финала обяви, че трофеят от US Open се завръща у дома (is coming home). Според статистическите данни от телевизионните измервания, над 12,6 милиона жители на Острова са гледали финалната среща в Ню Йорк срещу Лейла Фернандес в ефира на „Channel 4”. Камери на водещите телевизии бяха разположени в заведенията в лондонския квартал Бромли, където Радукану живее. Кадрите показаха пълни заведения, а хората се бяха събрали заради финала на US Open.

Британската тенисистка е доста активна в социалните мрежи и споделя със своите последователи доста снимки от посещенията си на различни туристически забележителности. След края на мача с Фернандес тя призна, че иска да разгледа всичко интересно от Ню Йорк, но просто не е имала възможност по време на турнира заради строгите правила за ограничаване на разпространението на COVID-19.

“Искам да видя „Уолстрийт“, мемориала на мястото на Кулите близнаци, все пак триумфа ми дойде навръх 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември. Получавам много препоръки за места в Ню Йорк, които трябва да се видят. Вече съм била на Емпайър Стейт Билдинг“, обяви Радукану.

Младата тенисистка разкри, че основната ѝ цел на US Open е била да спечели достатъчно пари, за да си купи нови слушалки. Старите, струващи 109 паунда, тя е загубила точно преди първия си мач от квалификациите на Откритото първенство на САЩ. Сега вече има достатъчно пари, за да си купи хиляди слушалки. Все пак титлата от Ню Йорк напълни банковата ѝ сметка с 1,8 милиона паунда.

Радукану признава и друга интересна подробност около участието си на US Open. Тя каза, че силното ѝ и неочаквано представяне сериозно е променило личните планове. Наложило се е да отмени планиран полет за Китай, тъй като по време на финалната среща е трябвало да бъде на гости на баба си.

Ема Радукану вече е световна суперзвезда, а по всичко личи, че състоянието в банковата ѝ сметка тепърва ще нараства сериозно. Говори се за подготвяни рекламни договори на стойност от 150 милиона паунда. Освен това няма да бъде никаква изненада, ако в края на годината тя спечели реномираната награда Спортист на годината на Великобритания, връчвана от „Би Би Си“.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ