Цветана Пиронкова постигна нова изключително сладка победа на US Open. Българката успя да елиминира двукратната шампионка от "Шлема" и десета поставена в Ню Йорк Гарбине Мугуруса, надигравайки я със 7:5, 6:3 в среща от втория кръг на надпреварата.   

Това беше първи официален мач между пловдивчанката и  бившата №1 в света Мугуруса. 26-годишната испанка в момента е на 16-ото място в световната ранглиста. 

Припомняме, че Пиронкова се завърна триумфално на корта след повече от тригодишна пауза, елиминирайки убедително на старта Людмила Самсонова с 6:2, 6:3. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Днес Цвети игра много силно и успя да поднесе една от най-големите изненади на US Open 2020 до момента.

Пиронкова сервира първа в срещата, но за съжаление допусна пробив още на старта. В следващите 8 гейма нови пробиви нямаше и така при 5:4 Мугуруса получи възможността да сервира за успех в първия сет. Пиронкова обаче се измъкна от трудната ситуация и успя с брейк на 30 да върне изоставането си и да изравни за 5:5.

Последва нов убедителен сервис-гейм за българката, което допълнително повиши напрежението при Мугуруса. Сервирайки за място в тайбрек, родената в Каракас, Венецуела, тенисистка отново трепна и от това се възползва Пиронкова, която реализира третия си сетбол, за да поведе в сетовете - 7:5.

През втората част изключително драматичен беше гейм №4, в който Пиронкова, при преднина 2:1, пропусна 5 точки за пробив, 3 от които последователни. В осмия гейм Цвети отново стигна до точка за пробив и след двойна грешка на Мугуруса поведе с 5:3, след което с гейм на нула си подпечата място в третия кръг. 

Следващата съперничка на Пиронкова ще бъде Дона Векич, която елиминира Патрисия Мария Тиг.

ЦВЕТАНА ПИРОНКОВА - ГАРБИНЕ МУГУРУСА 7:5, 6:3
 

ПЪРВИ СЕТ
Мачът започна лошо за Пиронкова, след като Мугуруса успя да пробие, след което дръпна с 2:0. Българката не позволи повече да бъде пробита, като в седмия гейм изоставаше с 0:40, но съумя да се справи и обърна нещата в своя полза, печелейки подаването си. 

При 4:5 Цвети успя да пробие и да изравни резултата, а след това взе своя сервис гейм, давайки само точка на испанката. 

В последния гейм за сета Мугуруса направи двойна грешка, което допълнително помогна на Цвети да затвори частта в своя полза. При загубата на сета испанката видимо не бе доволна от представянето си и го показа, чупейки ракетата си. 

ВТОРИ СЕТ
Двете тенисистки започнаха втората част с убедително спечелени подавания. При 2:1 Пиронкова имаше шанс да пробие подаването на испанката, след като поведе с 40:0, но Мугуруса успя да стигне до 40:40. След това Цвети два пъти стигна до предимство, но не се възползва от шанса си и резултатът беше изравен - 2:2. 

Българката продължи да показва по-добра игра и взе подаването си на нула. Отговорът на Мугуруса не закъсня - също сервис гейм на нула - 3:3.

Пробивът за Пиронкова дойде в осмия гейм, което й позволи да сервира за спечелването на мача. Цвети дръпна бързо с 40:0 и със страхотен ас по правата приключи срещата за 85 минути - 6:3, продължавайки в третия кръг.