Допинг аферата с италианеца Яник Синер, е основна тема в света на спорта. Новината, че младият 23-годишен тенисист се е провалил два пъти на допинг тест през март, излезе неочаквано.

Скандалната новина беше пазена в строга тайна месеци наред, а след това беше обявено, че на турнира в Индиън Уелс два пъти е дал положителна проба за нелегалното вещество колстебол, но не е виновен.

Треньорът на Синер даде обяснение, на което малцина повярваха. Физиотерапевтът Джакомо Налди и членът на отбора Умберто Фереро бяха обвинени за пропуска.

Те твърдят, че Налди си е порязал пръста със скалпел и че Ферера му е дал спрей, съдържащ костебол. Тяхното обяснение е, че стероидът е влязъл в тялото на Синер през кожата, пренесен от физиотерапевта, докато го е масажирал.

Тъй като мнозина не вярваха, снимка на физиотерапевта на Синер, Налди, с бинтован пръст започна да циркулира в социалните мрежи, за да отрази историята, която те направиха публично достояние.

Противоречивият американски журналист Бен Ротенберг първо похвали публикацията, а след това реши да проучи цялата работа малко по-подробно.

Той установи, че снимката на превързания пръст е направена на 10 март, когато за първи път е установено, че Синер е дал положителен тест.

Ротенберг намира няколко снимки на Налди от други мачове в Индиън Уелс и разбира, че физиотерапевтът няма превръзка на пръста си, което поставя под съмнение достоверността на тяхната история.

„Тези снимки съвпадат и потвърждават времевата линия в защита на Синер, за да бъде ясно, тъй като беше заявено, че той е премахнал превръзката на 5 март“, казва Ротенберг.