Звездата на тениса Рафаел Надал заяви, че французите водят грозна кампания срещу Испания. Повод за думите му е поредицата от три анимационни клипа, в които се твърди, че испанските тенисисти ползват допинг. В първия епизод участваше само Надал, а във втория към него се присъединиха футболистът Икер Касияс и баскетболистът Пау Гасол.

Въпреки заплахите от испанска страна, че телевизия “Канал+” ще отиде на съд, медията продължи с атаките и в последният клип към тримата герои се присъедини колоездачът Алберто Контадор, който преди дни беше лишен от права за две години заради употреба на допинг.

"Това е от този тип хумор, който е приемлив, ако се използва еднократно. Ако постоянно се използват такива шеги, това прекрачва линията на допустимото. Тук не става въпрос за една медия, а цялостна кампания от съседна страна. Тъжно е да наблюдаваме подобна кампания спрямо някой, който е положил неимоверни усилия, за да стигне до своите успехи", заяви Надал.

"Води се грозна кампания срещу Испания и институциите са тези, които трябва да реагират. Случващото се е срещу всички нас, а не срещу отделни личности", смята носителят на 10 титли от “Големия Шлем”.

Външният министър на страната Хосе Мануел Гарсия-Маргайо коментира, че е притеснен от случващото се във Франция.