Младата рускиня Елина Аванесян поднесе една от изненадите във втория кръг на тазгодишния Australian Open при дамите. 21-годишната тенисистка успя да елиминира поставената под №8 в основната схема Мария Сакари.

Аванесян се наложи срещу първата ракета на Гърция с 6:4, 6:4 за час и 44 минути игра и така стигна до най-голямата победа в кариерата си до момента. 

Двубоят започна по мечтан начин за рускинята, която реализира пробив още в откриващия гейм, след което го затвърди за аванс от 2:0. Сакари отговори в шестия гейм, възстановявайки равенството при 3:3, но веднага след това гъркинята загуби отново подаването си, което отново върна преднината на световната №74. До края на първата част родената в Пятигорск тенисистка не даде шанс за връщане на този пробив и закономерно поведе резултата след 6:4 в своя полза.

Вторият сет стартира с проблеми и за двете на начален удар, като в откриващите три гейма нито Аванесян, нито Сакари съумяха да задържат своето подаване. В крайна сметка поредицата от пробиви завърши с два на сметката на рускинята и само един за нейната опонентка. Това осигури на Елина нужната преднина, която тя умело съхрани в следващите минути, за да стигне до крайната победа след ново 6:4 и така да ознаменува класирането си за трети кръг в "Мелбърн Парк" при дебюта ѝ в основната схема на Australian Open.

В спор за влизане в осминафиналите на първия за годината турнир от Големия шлем Елина Аванесян ще срещне представителката на Украйна Марта Костюк, която елиминира драматично поставената под №25 Елизе Мертенс от Белгия след 5:7, 6:1, 7:6(6).

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ НА AUSTRALIAN OPEN ПРИ МЪЖЕТЕ – ТУК
РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ НА AUSTRALIAN OPEN ПРИ ЖЕНИТЕ – ТУК