Италианецът Матео Арналди (№35 в световната ранглиста) поднесе една от най-големите изненади на тазгодишния "Ролан Гарос", елиминирайки поставения под №6 в схемата Андрей Рубльов със 7:6(6), 6:2, 6:4 за 2 часа и 35 минути игра.

Руската звезда и миналата година отпадна в Париж на същата фаза в петсетова драма, когато бе разплакан пак от италианец - Лоренцо Сонего.

Днес Рубльов трябваше да отразява възможности за пробив още в първото си подаване, но успя да се справи и да изравни резултата за 1:1. След това руснакът направи пробив и повде с 4:3, но позволи на Арналди да върне пробива още в следващия гейм и да изравни - 4:4. Стигна се до тайбрек, в който нервите на Рубльов не издържаха и противникът мууспя да спечели с 8:6 точки.

Вторият сет започна с бърз пробив на Арналди, но Рубльов веднага успя да изравни – 1:1. 23-годишният италианецът направи нов пробив, за да дръпне с 3:2. Арналди впоследствие стигна до 5:2, като спечели и втория сет - 6:2.

Рубльов на няколко пъти не успя да сдържи нервите си, счупи една ракета, както и влезе в спорове със съдията на стола, с което направи лошо впечатление.

В третия сет Арналди осъществи решаващ пробив, за да поведе с 4:3, а след това затвори мача с 6:4.

За него това е първа победа на "Голям шлем" над съперник от топ 10.

Рубльов е първият от поставените в топ 15 в схемата, който отпада от "Ролан Гарос" този сезон. 

На осминафиналите Арналди очаква победителя от двойката между Стефанос Циципас и Джиджън Джан.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ ОТ „РОЛАН ГАРОС“ ПРИ МЪЖЕТЕ – ТУК
РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ ОТ „РОЛАН ГАРОС“ ПРИ ЖЕНИТЕ – ТУК