Доминик Тийм успя да елиминира Рафаел Надал в изключително оспорван двубой и за първи път достигна до полуфинал в Australian Open. 26-годишният австриец поднесе сензацията, побеждавайки световния №1 със 7:6(3), 7:6(4), 4:6, 7:6(6) след 4 часа и 10 минути игра на "Род Лейвър Арина". 

Тийм, който е пети в световната ранглиста в момента, се представи на много високо ниво и макар да изпусна успеха на свой сервис при 5:4 в четвъртия сет, надделя в тайбрека и заслужено ликува срещу носителя на 19 титли от Големия шлем.

Това бе пета победа за Доминик срещу Краля на клея от общо 14 мача, както и сладко отмъщение за загубата на финала на "Ролан Гарос" през 2019 година, който бе последната им битка. 

В спора за място на финала в Мелбърн Тийм  ще се изправи срещу Александър Зверев, който по-рано днес елиминира Стан Вавринка.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

В зрелището с Надал днес австриецът показа не само физическа издържливост, а и невероятна психическа, след като в ключови моменти не се пропукваше. За четирите часа и 10 минути игра Тийм записа 14 аса срещу 11 за Надал. Той записа 59% вкаран първи сервис срещу 70% за Рафа, но и 78% срещу 69% спечелени точки при първи и 49% срещу 52% във втория.

Надал направи повече пробиви в мача - 4 от 9 възможности срещу 3 за Тийм от 8 опита. Общо Тийм спечели пет точки повече в мача - 148 срещу 143.

Ключов момент беше краят на третия и началото на четвъртия сет. Надал успя да пробие при 5:4 в третата част, а след това поведе в четвъртия и имаше точка за пробив в подаването на Тийм. Австриецът обаче се справи, задържа подаването си, а след това на свой ред проби. Сервирайки за спечелването на мача, напрежението си каза думата и Тийм беше пробит, с което Надал възвърна надеждите си. Нерви не липсваха и в тайбрека на четвъртия сет, който започна с няколко минибрейка, но в крайна сметка австриецът надделя с 8:6 точки. 

Така Тийм разочарова Надал, който отложи спечелването на 20-ата си титла от Големия шлем поне до "Ролан Гарос". 

AUSTRALIAN OPEN 2020 - РЕЗУЛТАТИ