Скандалджия №1 в мъжкия тенис Ник Кириос разочарова феновете с поредното си решение. 25-годишният австралиец реши да не участва на US Open (31 август – 13 септември) заради пандемията от коронавирус.

Световният №40 съобщи решението си в специално видеообръщение, публикувано в социалните мрежи. В последните месеци Кириос постоянно призоваваше към спазване на мерките за безопасност, наложени по света заради COVID-19.

Той става вторият известен австралийски тенисист, който в рамките на тази седмица отказва да участва на Откритото първенство на САЩ. Преди дни същото решение взе и лидерката в женската ранглиста Ашли Барти. В изявлението си Кириос се върна към веригата Adria Tour, организирана от Новак Джокович в Белград и Задар, която се превърна в повод за заразяването на Ноле, Григор Димитров, Борна Чорич и Виктор Троицки. Австралиецът отправи сериозни критики към Джокера заради партитата и допускането на фенове на трибуните.

"Нека си припомним истински важните неща в живота. Това са здравето и безопасността на нашата общност. Ние можем да възстановим нашия спорт и икономиката, но няма как да да върнем изгубените животи. Нямам проблем със самото провеждането на US Open, стига да бъде осигурена безопасна среда и всички се държат според правилата.

Нека играчите сами преценят дали да пътуват. Никой не иска повече от мен хората да запазят работата си. Говоря за служителите в ресторантите, чистачите и всички хора от обслужващия персонал в съблекалните. Те най-много имат нужда да се върнат обратно на работа.

Тенисисти, вие трябва да мислите в името на общия интерес и да работите заедно. Не е редно да танцувате върху маси, или пък да организирате някое демонстративно събитие, за да направите бързи пари. Този вирус ни показа, че трябва да мислим за другите, защото той не се интересува от класирането ни в ранглистата и големината на нашите банкови сметки. Трябва да сме отговорни към обществото, а не да мислим само за себе си.

Пожелавам късмет и на играчите, които заобикалят правилата и се държат егоистично. Участвайте на собствен риск, нямам проблем с това. Стигнах до тежкото решение да се оттегля от US Open. Боли ме много, че няма да се състезавам на една от най-големите спортни арени "Артър Аш Стейдиъм". Но не мога да пренебрегна моите сънародници, както и на хилядите американци, които изгубиха живота си в периода на тази пандемия, това е за вас. Взех решението си, независимо дали го харесвате, или не", обяви Кириос.