Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще играе на четвъртфиналите на Australian Open срещу малкоизвестния Аслан Карацев. 27-годишният руснак през тази година за първи път участва на турнир от Големия шлем и вече направи нещо, което не е постигано от четвърт век. Той стана първият дебютант за последните 25 години, който се класира за четвъртфинал при първото си участие на турнир от Шлема. За последно това прави румънецът Алекс Радулеску на „Уимбълдън“ през 1996 г.

Аслан Карацев е роден на 4 септември 1993 г. във Владикавказ, но на 14-годишна възраст се мести в Таганрог, за да се развива в тениса. През кариерата си се е подготвял под ръководството на известните в родината си специалисти Александър Куприн, Иван Потапов и Андрей Кесарев. През 2015 г. се мести да тренира в Германия. Руснакът в момента живее в Москва и работи с младия беларуски специалист Егор Яцик. Играе с дясна ръка и изпълнява бекхенд с две ръце.

В предишните години от кариерата си Карацев с нищо не изпъква. Играе на турнири от веригите „Фючърс“ и „Челънджър“, а кратките му изяви на важните надпревари от календара на АТР са в Москва и Санкт Петербург, където участва с уайлдкард. Има златен, сребърен и бронзов медали от Универсиадите през 2015 и 2017 г.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

През 2014 г. в квалификациите за Купа Кремъл побеждава Данийл Медведев. Настоят №4 в света по онова време обаче е част от седмата стотица на световната ранглиста. Година по-късно Карацев постига първата си победа в турнир от АТР, след като в Москва постига успех над Михаил Южни. Това е една от трите му победи в мачове от Тура за осем години преди участието му в Мелбърн през 2021 г. 

Голямото възраждане на Аслан Карацев започна през втората половина на 2020 г. След замразяването на календара заради пандемията от COVID-19 той престава да тренира за период от три месеца и се връща към заниманията на корта едва, когато става ясно, че турнирите се подновяват. Участва на редица надпревари от веригата „Челънджър“ и печели титлите в Прага и Острава, а още три пъти стига до финал.

Едната му загуба във финалите е на първия турнир в чешката столица, където отстъпва на Стан Вавринка. За сметка на това пък има успехи над Ернестс Гулбис, Иржи Весели и други значително по-полулярни от него тенисисти. Като цяло на турнирите „Челънджър“ Карацев постига 18 победи от 20 мача. Това му позволява сериозен прогрес в световната ранглиста.

В края на 2020 г. Карацев участва на Sofia Open и в квалификациите елиминира Алекс Донски. След това в първия кръг елиминира японеца Таро Даниел, но на осминафиналите загуби от австралиеца Алекс де Минор.

През март 2020 г. е извън първите 250, а завършва годината на 111-а позиция. Сега след неочаквания си поход на Australian Open руснакът дори ще попадне в първата стотица на ранглистата и няма да заема място по-ниско от 63-о.

Пробивът от края на миналата година позволява на Карацев да стане част от отбора на Русия за АТР Cup. Там той е предвиден да играе на двойки, а Андрей Рубльов и Данийл Медведев на сингъл. Аслан така и не стига до изява на турнира, който руснаците печелят. „Сборная“ не позволява да се стигне до мач на двойки, тъй като Рубльов и Медведев печелят мачовете си на сингъл.

„Аслан беше тайното ни оръжие за двойките. Думите ми не са шега. Той просто не успя да покаже играта си, защото нямахме мач с резултат 1:1 след сингъла, но тайното ни оръжие беше в готовност“, заяви Медведев.

Преди началото на Australian Open Аслан Карацев беше спечелил 618 000 долара за цялата си кариера като тенисист до момента. Сега само за четири мача в Мелбърн той заработи 403 000.

Така руснакът ще излезе срещу Григор Димитров на четвъртфиналите с приповдигнато самочувствие и с 33 победи в последните си 39 мача.

Прегледът на профилите му в социалните мрежи не показва дали Карацев има приятелка. Прави впечатление, че той явно много обича кучета, тъй като споделя различни снимки и клипове с участието на най-добрия приятел на човека. Последната фотография, публикувана от него в „Инстаграм“, е направена в края на март 2020 г. с любимото му куче.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ