Страшни последствия върху здравето на играчи и фенове на Аустрелиън Оупън може да имат бушуващите от известно време пожари на континента. Организаторите на първия за годината турнир от Големия шлем взеха решение битките в квалификациите да започнат, макар стихията, която отне живота на 26 души, все още да не е овладяна.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Какви са опасностите?
Замърсяването на въздуха е най-големият риск на Аустрелиън Оупън. Това може да създаде здравословни проблеми на играчи, фенове и официални лица, макар Мелбърн да не е толкова засегнат, колкото Сидни и Канбера. Гъстата мъгла обаче предизвика реална опасност турнирът да бъде отложен.

Колко по-лошо може да стане?
Пожарите все още горят и това може да продължи през целия турнир. Всичко зависи от силата и посоката на ветровете. Все пак към момента нещата не са достигнали точката, в която турнирът да трябва да бъде отменен.

Какви са рисковете за здравето?
Играчи, които се възстановяват от инфекции на дихателните пътища, ще са особено изложени на риск. Замърсяването може да раздразни дихателните пътища, като опасностите не се изчерпват с това. Има рискове от сърдечно-съдови проблеми и психични разстройства.

Какво да правят играчите?
Трябва да останат добре хидратирани през цялото време. Да избягват употребата на алкохол и да ограничават времето си навън. Достатъчната почивка също е важна. Експерти ежедневно ще следят качеството на въздуха и ако то е такова, че мачовете да бъдат спирани, това ще стане.

Може ли Аустрелиън Оупън да бъде отменен?
Малко вероятно е, тъй като това е най-голямото спортно събитие в Австралия. Ако това все пак стане, ще има солидно обезщетение от страна на застрахователите. 

Източник: France24