Скандалът с Новак Джокович и отказаната му виза за влизане в Австралия поради нежеланието му да се ваксинира излезе извън мащабите на тениса и обхвана всички новинарски емисии по света.

След близо две седмици, прекарани на австралийска земя, световният номер едно бе депортиран по решение на министъра на имиграцията Алекс Хоук, което впоследствие бе подкрепено от Федералния съд на страната. Така 9-кратният шампион на Australian Open бе лишен от възможността да преследва рекорден 21-ви трофей от Шлема и вече се намира в родната Сърбия.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Неговият дългогодишен треньор Мариан Вайда, който наставлява Ноле вече 15 години, коментира случилото се с подопечния му в Австралия, разкривайки, че станалото в Австралия е повлияло на психиката на сърбина, но това далеч няма да е краят в тениса за него.

"Имах нужда да се успокоя след станалото. Все още не разбирам защо му го причиниха. Медиите, в Австралия конкретно, определено могат да бъдат обвинявани в манипулиране на общественото мнение, тъй като през цялото време подклаждаха отрицателно отношение към него.

Мнозина тенисисти се свързаха с мен и с него, за да изразят съчувствието си, но те няма да говорят за това публично. Никъде няма да прочете колко нощи е прекарал Новак пред компютъра, обсъждайки с колегите си условията им за живот и начините, по които може да им помогне.

С Новак на няколко пъти си пращахме съобщения, нито веднъж не разговаряхме по телефона. Използваше го рядко и не мога да си представя как е преминал през всичко това, със сигурност е страдал много.

Той смирено понесе всички мерки, но това, което му причиниха, беше политически акт. Изключително несправедливо решение, основано на някакви предположения, че Джокович може да направи или да повлияе на нещо, което все още не се е случило.

Не сме комуникирали, откакто се прибра в Белград. Никой не знае какво ще предприеме оттук насетне. Ясно е, че случилото се го разклати психически и ще го боли още дълго.

Ще му бъде трудно да превъзмогне удара, който му беше нанесен. Въпреки всичко обаче аз го познавам много добре и знам, че Новак е силен и решителен и все още не е казал последната си дума в тениса!", заяви Вайда.