Никола Ковачевич е един от най-известните адвокати по правата на човека в наши дни. Думата му тежи не само в родината му Сърбия, но и в цял свят. 

Делата, които печели и битките, които води, го правят носител на една от най-престижните награди в областта на работата с бежанците: през 2021-а, едва на 31 години, той е удостоен с приза „Нансен“ на Организацията на обединените нации. bTV го откри в Белград за коментар относно случилото се с любимеца на сръбската нация Новак Джокович и депортирането му от Австралия.

„Всяка държава има пълното право да контролира допускането и екстрадирането на даден човек от територията си. Въпреки това, човешките права на Джокович бяха нарушени. Държаха го на летището 7 часа, с изключен телефон, без възможност да потърси защита от адвокат“, категоричен е Ковачевич.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Според адвоката, местните власти са прекалили в старанието си да покажат пред населението колко безкомпромисни са в борбата срещу коронавируса:

“Настаниха го в хотел, в който има хора, които са задържани от властите още преди 9 години и все още са там. Не му дадоха шанс да избере къде да отседне. Нима щеше да се укрие, да избяга? Това бе политическа постановка.“

Ковачевич не приема и становището, че Джокович бе провъзгласен за лидер на хората, които са против ваксинирането:

“Аргументите на министъра на имиграцията бяха, че той е рекламно лице на антиваксърите. Когато се стигне до съд, ти трябва да имаш доказателства, за които да спориш, а при тях такива липсваха.“

“Съдията, каза, че Новак може да направи реклама срещу ваксините и по този начин хората да не се ваксинират. Не, че той е рекламно лице на антиваксърите, а че може да го направи! Това е много опасно за бъдещето ни. Ако аз или ти, или някой друг човек реши да замине за Австралия утре, ние сме застрашени да бъдем изгонени по всяко време, защото ние също можем да направим нещо.”

Ковачевич е притеснен за бъдещето на Джокович в тениса:

“На „Ролан Гарос” обявиха, че ще участват само ваксинирани, скоро на “Уимбълдън” ще последват същия пример, вероятно и на US Open. Кариерата на Новак е заложена на карта. Не искам той да се ваксинира, за да накара някои хора да са щастливи, но трябва да намери начин да продължи да играе тенис. Откаже ли се, това ще бъде тъжно за спорта, за цяла Сърбия.”