Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!


Григор Димитров отпадна от Мастърса в Мадрид. Българинът  загуби от швейцареца Станислас Вавринка с 6:3, 4:6, 1:6 в осминафинален мач от турнира.

За Димитров залогът бе голям - успех щеше да означава втори пореден Мастърс, на който достига до четвъртфинал, чек за близо 80 000 евро, както и 180 точки за ранглистата, които щяха да го изкачат до рекордното в кариерата му №23 в света.

Мачът започна отлично за нашето момче. Гришо показа огромно самочувствие и класа и набързо поведе с 3:1 в първия сет. Вавринка обаче не се предаде и бързо успя да върне пробива и да изравни за 3:3. Българинът отговори със серия от смели и агресивни отигравания, с които спечели три поредни гейма и грабна първия сет с 6:3. Във втория двамата тенисисти показаха най-доброто от своята игра. Битката на корта беше жестока, а красивите разигравания подлудиха публиката. Решителен се оказа седмият гейм, в който след близо десет минути здраво тичане и много пот Вавринка реализира подаването си. При резултат 4:5 Григор сервираше за оставане в мача. Умората обаче си каза думата и Стан се възползва от спада в играта му. Това доведе до пробив и равенство в сетовете - 1:1 (4:6). В решителната трета част по-опитният Вавринка заигра ва банк, а тази тактика му донесе и успех. Швейцарецът пробив при резултат 2:1 и с това на практика пречупи съпротивата на българина. В тези мигове всичко му се получаваше на Стан, докато Гришо се мъчеше. Негативно влияние на хасковлията оказаха и получените крампи в двубоя срещу Джокович. Последва и нов пробив на Вавринка, стабилната му игра се увенча с успех след близо 100 минути здрава битка - 3:6, 6:4, 6:1. Станислас вече е в серия от седем поредни победи, а през миналата седмица спечели титлата в Оейраш, надигравайки с 6:1, 6:4 Давид Ферер. Димитров и Вавринка се познават отлично, а в миналото на няколко пъти са тренирали заедно и освен това вече на практика се подготвят в една и съща академия - шведската Good to Great, която се ръководи от бившите тенисисти Никлас Култи, Микаел Тилстрьом и Магнус Норман. В момента Тилстрьом е треньор на Гришо, а Норман - на Стан. Вавринка бе спечелил единствената им среща до този момент след успех със 7:5, 6:3, 6:3 във втори на Australian Open през 2011 г.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - СТАНИСЛАС ВАВРИНКА 6:3, 4:6, 1:6

ПЪРВИ СЕТ
Мачът започна с гейм в полза на хасковлията, който спечели подаването си на 30 след няколко мощни сервиса и агресивна игра.
Григор Димитров допусна противникът му набързо да поведе с 30:0 след два сгрешени ретура от страна на хасковлията, последва мощен уинър от форхенд, а след нова неточност на Гришо швейцарецът му изравни за 1:1. Нашият тенисист спечели подаването си и в третия гейм, като този път дори не загуби дори и точка. Гришо с блестяща игра успя да пробие сервирането на Вавринка и поведе с 3:1. Хасковлията продължи да бъде безгрешен на свой сервис. В трудна позиция намери вариант да завърши едно дълго разиграване в своя полза и изпрати топката точно в ъгъла на корта. Швейцарецът обаче бързо върна пробива, поведе 40:15, Гришо отрази и двете възможности за пробив, но след страхотна размяна на удари в близост до мрежата Вавринка реализира след грешка на българина. После Станислас едва не загуби шестия гейм, двамата направиха няколко страхотни разигравания, но все пак до точка за пробив не се стигна и швейцарецът изравнява за 3:3.Григор навакса изоставане от 15:30, но след страхотен ас, нов мощен начален удар и уинър от форхенд хасковлията набързо приключи нещата - 4:3. Последва нов пробив на българина и вече предимството отново беше у него. Той показа стабилна игра от основната линия, използва няколко грешки на съперника и поведе вече с 5:3. В деветия гейм Вавринка опита рискован изстрел по правата, но българинът му отговори подобаващо и си осигури два сет бола. Димитров реализира още първия, а с това взе и сета с 6:3.

ВТОРИ СЕТ
Вавринка реализира подаването си, въпреки че след като поведе с 30:0, Гришо изравни след къса топка и страхотен уинър по правата.
Вторият гейм се започни с едно изумително изпълнение на Григор, който буквално препарира безпомощния Вавринка - 1:1.
Станислас поведе с 2:1 след сравнително лесен сервис гейм. Димитров в следващия гейм пък нямаше никакви проблеми да спечели подаването си и да изравни резултата 2:2 след трети ас. Опитът на швейцареца си каза думата в петия гейм, когато той навакса изоставане от 0:15, но спечели подаването си за 2:3 след няколко невероятни уинъра. При следващото си сервиране Григор Димитров беше безпощаден и успя да спре устрема на стабилизиралия се противник - 3:3. Вавринка не допусна срив при подаването си и взе инфарктния седми гейм, въпреки че станахме свидетели на няколко уникални разигравания - 3:4. Вавринка получи предупреждение, после той направи забележка на съдията, оплаквайки се от шумната публика, която подкрепяше българина. Изнервеният швейцарец допусна и две двойни грешки. Димитров получи и предимство, но не можа да го използва. Димитров отново изравни - 4:4, след елегантно отиграване и агресивен сервис.Поставеният под напрежение швейцарец доста лесно спечели деветия гейм и отново поведе - 4:5. Две непредизвикани грешки на Гришо дадоха предимство на Станислас. Вавринка успя да направи пробив и то в най-важния момент, взе частта с 6:4, и изравни сетовете - 1:1.

ТРЕТИ СЕТ
Третият сет започна със серия от непредизвикани грешки от страна и на двамата, но все пак Вавринка отново не позволи на Гришо да достигне до шанс за пробив - 0:1. Хасковлията на няколко пъти предизвика аплодисментите на българските фенове в публиката след някои невероятни отигравания и изравни - 1:1. Швейцарецът безпроблемно спечели своя сервис гейм, след като първата ни ракета изкара първите си три ретура в аут, а след това запрати форхенда си в мрежата за 1:2. В четвъртия гейм Станислас проби сервирането на българина, въпреки че той прояви чудеса от храброст на корта и спаси почти невъзможни топки - 1:3. Вавринка направи сериозна серия от 40:0 в следващия гейм и го завърши успешно и затвърди пробива - 1:4. Григор сервираше за оставане в мача, но набързо допусна пасив от 0:30 и буквално се срина. Швейцарецът отново проби за 1:5, и за него остана по-лесното - да завърши сета. След въпросния пробив Стан не загуби нов гейм до края на срещата и след близо 100 минути битка успя да измъкне победата с 3:6, 6:4, 6:1. Победителят вече е на четвъртфиналите, а там ще се изправи срещу Джо-Вилфрид Цонга.

 Димитров записа две победи на Мастърса в Мадрид, едната от които срещу световния №1 Новак Джокович. Гришо напуска турнира с чек за 41 600 евро и 90 точки за ранглистата, които от следващата седмица се очаква да го изкачат до рекордното №26 в света.

Следващият турнир от АТР тура за Григор е започващият в неделя Мастърс в Рим.