Григор Димитров отпадна на 1/4-финалите на "Ролан Гарос", след като беше елиминиран от Яник Синер - 2:6, 4:6, 6:7(3). Срещата на централния корт "Филип Шатрие" продължи 2 часа и 32 минути.

33-годишният българин започна лошо мача и загуби първия сет с 2:6 след 36 минути игра. Във втората част Григор допусна пробив още в първия гейм, но след това значително подобри представянето си. Той обаче не успя да стигне до точка за пробив и загуби с 4:6.

Димитров пропусна точка за пробив при 1:0 в третия сет. Българинът допусна пробив за 4:5, но веднага отговори с рибрейк и изравни резултата на 5:5. До края на сета нови пробиви нямаше и така се стигна до тайбрек след 6:6. В него Синер поведе с 6:3 точки и след като се възползва от първия си мачбол, заслужено се класира за първия си полуфинал на "Ролан Гарос". Там той ще спори срещу Стефанос Циципас или Карлос Алкарас, които играят тази вечер.

Синер за първи път достига до полуфинал на "Ролан Гарос".

Това беше първо участие на Григор Димитров на 1/4-финалите на Откритото първенство на Франция. Така той вече има класиране за четвъртфиналите на всички турнири от Големия шлем. Димитров е с 21 победи на "Ролан Гарос" и 90 в турнирите от Шлема.

Преди днешната среща Григор постигна четири поредни успеха в Париж при само един загубен сет. Синер обаче надигра нашето момче и не му позволи да мечтае за нещо още по-голямо. 22-годишният италианец също така разбра, че става №1 в света от понеделник, след като докато течеше третия сет на мача му с Гришо, изтече информацията, че Новак Джокович се отказва от участие заради скъсан менискус.

Извънредно! Потвърдиха се страховете за Джокович, аут от "Ролан Гарос"

Това беше пети мач между Гришо и Синер. Шампионът от Откритото първенство на Австралия вече води с 4:1 победи. Единственият успех на Димитров срещу италианеца е на 1/8-финалите на турнира в Рим през 2020 година - 4:6, 6:4, 6:4.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - ЯНИК СИНЕР 0:3 сета (2:6, 4:6, 6:7(3)

ПЪРВИ СЕТ
Григор Димитров започна по перфектен начин със сервис гейм на нула. След това обаче Синер затрудни максимално българина със сервисите си. Григор направи страхотно отиграване, като успя да спаси къса топка със слайс по диагонала, за да обере аплодисментите на публиката при 15:15 във втория гейм. В ситуацията хасковлията впечатли с отличен рефлекс.

Синер продължи да владее инициативата и взе първото си подаване - 1:1. Димитров показа колебания в третия гейм и след няколко непредизвикани грешки допусна пробив - 2:1 за италианеца. Синер игра силно и в следващите минути, повеждайки с 4:1. Италианецът бързо затвърди двойния си пробив - 5:1.

Григор успя все пак да спечели следващото си подаване, за да намали изоставането си до 2:5, но Синер успя да затвори първия сет, който продължи само 35 минути - 6:2.

ВТОРИ СЕТ
Българинът беше колеблив и на старта на втория сет, като Синер поведе с 30:15. Григор направи страхотен ас със сервис със скорост 210 км/час, но италианецът стигна до 40:30 в своя и полза и след ретур уинър по диагонала постигна ранен пробив. Синер затвърди пробива си, спечелвайки първото си подаване във втория сет.

Григор изоставаше с 0:30, но запази присъствия на духа и спечели второто си подаване в сета, за да намали изоставането си до 1:2.

Димитров стигна до 40:40 в четвъртия гейм, но Синер направи първия си ас, за да вземе аванс, а впоследствие затвори гейма и дръпна с 3:1.

Българинът направи добър сервис гейм, като успя да пласира всичките си начални удари и намали на 2:3. Григор постави под напрежение Синер, но той показа непоколебима защита и взе своето подаване, за да поведе с 4:2. След това хасковлията трудно се спаси от това да бъде отново пробит от италианеца и намали изоставането си до 3:4. Синер обаче спечели следващото си подаване на нула.

Димитров взе своето подаване, макар и с известни затруднения, за да стигне до 4:5. Синер успя да спечели и втория сет - 6:4 след 46 минути игра в тази част.

ТРЕТИ СЕТ
Григор започна трудно, но все пак не позволи на Синер да го пробие, и спечели първия гейм. Българинът най-после успя да стигне до точка за пробив в мача във втория гейм на третия сет, но италианецът не се пречупи и възстанови равенството - 1:1. Гришо показа добра игра на серивс и стигна до 40:15, след това Синер успя да изненада българина с ретур-мрежа и смач, но нашето момче спечели подаването, но след това италианецът взе своето подаване на нула.

Григор Димитров не допусна нова грешка и взе сервис-гейма си - 3:2.Италианският тенисист поведе с 30:0, но след това Григор пласира чудесен форхенд, за да спечели точката. Все пак Синер завърши гейма с ас и отново изравни. Последва още един добъв сервис гейм за българина, който той спечели и така резултатът стана 4:3 в негова полза. Италианецът обаче отново изравни след сервис-гейм на нула - 4:4.

Синер осъществи пробив в деветия гейм и така остана само на един от спечелването на мача. Гришо обаче не се даде и постигна първия си пробив в края на третия сет, за да изравни - 5:5. Подкрепян бурно от публиката Гришо продължи да играе силно и успя да спечели своя сервис-гейм, с който затвърди пробива си - 6:5.

Григор успя да стигне до 40:40 след страхотно разиграване при подаването на Синер, но италианецът вкара мача в тайбрек - 6:6.

Той започна с точка на сервиращия Димитров. След това Синер взе две на свой начален удар. Непредизвикана грешка на италианеца доведе до равенство 2:2, след което италианецът не се пропука, осъществи мини пробив и поведе с 5:2. При 6:3 Синер получи три мачбола, като спечели срещата още от първия, класирайки се на полуфиналите.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ ОТ „РОЛАН ГАРОС“ ПРИ МЪЖЕТЕ – ТУК
РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ ОТ „РОЛАН ГАРОС“ ПРИ ЖЕНИТЕ – ТУК


* Снимки: Getty Images/Guliver