Световната №2 в женския тенис Наоми Осака рискува да бъде отстранена от „Ролан Гарос“ и лишена от право на участие на другите турнири от Големия шлем, ако продължи да не общува с медиите след мачовете си.

23-годишната японка вчера победи румънката Патриция Мария Тиг в два сета и след това даде традиционното интервю на корта. След това обаче двукратната шампионка от Australian Open и US Open не участва в задължителната пресконференция пред медиите. Заради това беше глобена с 15 000 долара (10 600 паунда).

Преди началото на „Ролан Гарос“ японката беше обявила, че няма да говори пред журналистите, тъй като и създавало психологически проблеми и водело възникване на съмнения в съзнанието ѝ. Тя отговори на глобата от организаторите със загадъчна публикация в „Туитър“: „Гневът демонстрира липса на разбиране. Промяната кара хората да се чувстват неудобно.“

Организаторите на турнирите от Големия шлем излязоха с обща декларация, която по същество предупреждава Осака, че може не само да получи по-тежки глоби при неучастие на пресконференциите, но и е възможно да доведе до недопускането ѝ до участие на турнирите от Големия шлем.