Британецът Джайлс Скот влезе в историята на олимпийските игри. Той е последният златен медалист от ветроходството в клас Фин. Тази дисциплина отпада от олимпийската програма след Токио 2020.

Триумфът на олимпийския шампион от Рио 2016 не дойде никак лесно, тъй като 34-годишният Скот допусна грешка още в началото на регатата, но след това беше почти перфектен. В последната гонка Скот остана на четвърти, но това му беше достатъчно за защита на олимпийската си титла.

Среброто спечели Сомбор Береч от Унгария, който пък първи във финалната гонка. Третото място завоюва Хоан Кардона Мендес от Испания.

Клас Фин във ветроходството беше част от олимпийската програма от Хелзинки`52, а в последните две десетилетия неминуемо носеше медали на Великобритания.

На Олимпиадата в Париж през 2024 г. този дисциплина ще бъде заменена от клас за килови яхти от смесени отбори мъже и жени.

Причината за промяната е свързана с това, че клас Фин е предимно мъжка територия заради тежките и трудни за управление яхти, изискващи сериозни ветроходни умения.