Олимпийският шампион по борба Жан Беленюк беше нападнат от скинари в центъра на Киев. Той е бил обиждан от нападателите, които налитали да се бият с призьора от Токио 2020. Борецът донесе единствения златен медал на Украйна от приключилите преди седмица олимпийски игри.

Жан Беленюк спечели олимпийската титла в категория до 87 кг в борбата класически стил. Той е роден в Киев, а на тригодишна възраст губи баща си, който е убит при военния преврат в родната си Руанда през 1994 г. Майката на бореца е украинка.

„Преди няколко минути група неизвестни младежи ме нападнаха в центъра на Киев и направиха сериозен опит да провокират конфликт с мен. Крещяха обидни реплики като: „черна маймуно, какво разбираш от патриотизъм“ и „върви си в Африка“, написа 30-годишният борец в социалните мрежи.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

Неговата публикация предизвика реакция от страна на президента на Украйна Владимир Зеленски.

„Украинският химн прозвуча в Токио именно благодарение на Беленюк. Той е един от най-достойните синове на Украйна и нашият народ би трябвало да се гордее с него. Всички прояви на расизъм и ксенофобия в страната са недопустими. Полицията остро ще реагира на такива случаи и ще ги пресича в зародиш“, написа украинският президент в „Туитър“.

Жан Беленюк е олимпийски шампион от Токио и олимпийски вицешампион от Рио 2016. Има златен и сребърен медал, съответно от европейските игри в Минск (2019) и Баку (2015). Носител е на два златни, един сребърен и един бронзов медали от световни първенства, както и на три златни и две бронзови отличия от европейски шампионати.