Мирела Демирева стигна до втори пореден олимпийски финал на скок височина. 31-годишната българка спечели сребро от Рио 2016, а днес преодоля квалификациите в Токио с успешен последен трети опит на 1.95 метра, като подобри с 4 сантиметра личното си постижение за сезона. Тя имаше проблеми и на по-долните височини, преодолявайки 1.82 и 1.90 метра също от третите си опити. 

"Направих го, за да ви дразня", коментира с усмивка Демирева класирането на финала. 

"Не се панирах след първите две грешки. Беше изключително важно да се събера, защото иначе нямаше да скачам на финал. Исках този финал и дадох всичко от себе си", продължи тя.  

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"Ако искам да се боря за медалите, ще ми трябва лично постижение на финала. Вярвам, че понякога човек се готви цял живот за един опит в точното време и в точното място. Защо пък на мен да не ми се случи тук. Медалите ще бъдат решени с опити над 2 метра. Така и трябва, това е Олимпиада", каза още Демирева.

"Щастлива съм, това са пет години работа, постоянно искане, труд. Можеш да се трудиш и да не реализираш потенциала си. Щастлива съм, че съм тук и мога да скачам във финала", добави българката.

Пресявките продължиха над два часа, а за финала се класираха 14 състезателки.

"Тежко беше, но все пак това е Олимпиада. Първите 14 влязоха във финала. Условията бяха еднакви за всички. Аз се чувствам добре. Този сезон търся ритъма си в скока. Но в крайна сметка имам шанс, на писта съм и ще дам всичко от себе си. Работила съм много. Стискайте ми палци на финала", коментира още Мирела.

"Изключително важно е, че България ще има финал в леката атлетика. Това е един от най-красивите спортове. Конкуренцията е изключително голяма. Всички са работили много, подготвени са", добави Демирева.

Финалът ще бъде в събота от 13:35 часа българско време.