Бразилия ще защитава олимпийската си титла във футбола, след като на полуфинала се наложи над Мексико с 4:1 след дузпи . Редовното време и продълженията на ръководения от Георги Кабаков мач завършиха при нулево равенство.

В 30-ата минута българският рефер стана център на вниманието. Той даде дузпа за „селесао“, след като Дъглас Луис падна в наказателното поле на Мексико. Кабаков обаче прегледа ситуацията с ВАР и след това отмени 11-метровия наказателен удар.

Малко преди края на редовното време Бразилия беше близо до отбелязването на гол, но ударът на Ричарлисон с глава се отби в десния страничен стълб на вратата на Гийермо Очоа. Така се стигна до продължения, в които нямаше опасни положение.

При дузпите играчите на Бразилия бяха безгрешни. Дани Алвеш, Габриел Мартинели, Бруно Гимараеш и Рейниер вкараха при своите удари от бялата точка. Едуардо Агире и Йохан Васкес пропуснаха при първите две изпълнения на Мексико. Единствено точен за „ацтеките“ беше Карлос Родригес.

Така Бразилия взе реванш от мексиканците за загубата си във финала на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. На Олимпиадата в Рио де Жанейро преди пет години „селесао“ победи Германия на финала след дузпи. Сега в спор за златните медали бразилците ще играят срещу Япония или Испания.