Грандиозен скандал се завихри по-малко от три седмици преди началото на Олимпиадата в Токио (23.07. - 08.08.) заради британската плувкиня Алис Диъринг.

Британката искаше да се яви със специална плувна шапка, съобразена с афро прическата й, но от Международната федерация по плуване категорично и отказаха с мотива, че не искат някой да има нечестно предимство и държат на това всички да са с еднакво облекло.

Основателят на Асоциацията на тъмнокожите плувци Даниел Обе веднага разкритикува решението и каза, че има чувството, че някой иска да изключи тъмнокожите плувци от всички останали.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"Изключително съм разочарован от това решение. То говори за консерватизъм и отказ от намиране на решения. Знаете ли колко е трудно да си намерите шапка за плуване, когато сте с афро коса. Не бих казал, че специалната шапка на Диъринг е предимство, а по-скоро я поставя при равни условия с останалите", коментира той.

От националната организация Swim England също защитиха тъмнокожата плувкиня и я обявиха за добър пример в желанието на много деца да се научат да плуват. По поседни данни 95% от възрастните и 80% от децата с афро корени в Обединеното кралство не могат да плуват.