Трикратната бронзова медалистка в спортната стрелба Мария Гроздева обяви, че прекратява състезателната си кариера след Олимпиадата в Токио.

По-рано днес тя не успя да се класира за финала на 10 метра въздушен пистолет и разкри, че последното й състезание ще бъде на 25 метра малокалибрен пистолет на 30 юли в японската столица. 

"Дано да не ми е такова състоянието на малокалибрения пистолет и там да се получат нещата. Обикновено става така, че когато в едната дисциплина не се получи, в другата нещата се случват", коментира двукратната олимпийска шампионка в дисциплината от Сидни 2000 и Атина 2004.

Гроздева коментира неуспеха си на 10 метра пистолет, където остана 43-а и каза, че не може да си обясни слабото си представяне.

""Тренировки, подготовка, всичко, пробни - уникално. Чувствах се много добре до момента, в който не казаха: "Старт". Може би голямо желание, подгоних резултат и аз не знам какво, въпреки че в моята глава е друго. Но то едно мислиш, друго се случва. При стрелбата винаги става нещо непредвидено. Толкова години, но не мога да си го обясня как се появяват тази състояния. Както и да е, не успях. 

Хубавите ми тренировки ме подведоха, много добри резултати направих. Аз принципно нямах такава нагласа да гоня нещо. Постоянно си повтарях, че това ми е последен старт в тази дисциплина, да го направя за удоволствие, по начин, по който на мен да ми е приятно. Но изглежда, че тези хубави резултати от последните три дни, включително и днес на пробните, ме подведоха, че мога и че не е невъзможно да повторя постиженията си от вчера или онзи ден. Имах 583 с три осмици, вчера стрелях 578 с една осмица. Но тренировката не е като състезанието. Но това е мисленето, всичко е от главата. Бях готова, но когато главата се обърка - край. В първата серия имах две или три осмици, във втората - също. Аз дори не мога да си преброя осмиците днес. Трагедия. През цялото време не ми заставаше добре пистолета, че да мога да пусна изстрела. Оттам дойде страхът. Сложно е в стрелбата", допълни тя. 

Припомняме, че България вече взе първия си медал от Олимпиадата в Токио именно на 10 метра въздушен пистолет, където Антоанета Костадинова остана втора.