Финалът в скока на височина при мъжете на олимпийските игри в Токио протече по изключително драматичен начин и завърши с поделен златен медал между Мутаз Еса Баршим от Катар и Джанмарко Тамбери от Италия.

Двамата скачаха без грешка до преодоляването на 237 см. На следващата височина от 239 см направиха по три фаула. Те получиха предложение от организаторите да направят надскачане, за да определят олимпийския шампион.

Вместо това 30-годишният Баршим попита дали не може да поделят златото и получи утвърдителен отговор. След това двамата с Тамбери се поздравиха, а италианецът полудя от кеф.

Драмата беше допълнена от факта, че бронзовият медалист Максим Недасекау от Беларус също завърши с преодолени 237 см. Той обаче имаше два неуспешни опита на по-ниски височини и това му отреди третото място. Неговият резултат е нов национален рекорд на Беларус.

Това е трети олимпийски медал за Мутаз Еса Баршим, който спечели сребро в Рио де Жанейро преди пет години и бронз в Лондон през 2012 г.

29-годишният Джанмарко Тамбери за първи път се качва на олимпийския подиум. Той е световен шампион в зала за 2016 г., а освен това има европейски титли на открито (2016) и в зала (2019 г.).