Националният ансамбъл по художествена гимнастика донесе, който спечели за България третия златен медал от олимпийските игри в Токио се завърна в София. Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова бяха посрещнати на летище от множество фенове и свои близки.

"Златни сте, златни сте", скандираха хората, които очакваха Златните момичета при тяхното излизане от ВИП-а на летището. Те връчиха на всички състезателки от отбора по художествена гимнастика огромни букети с цветя.

“От самото начало се стремяхме към финала на Олимпиадата и направихме всичко възможно, за да го спечелим”, заяви капитанът на българския отбор Симона Дянкова.

“Дадоха ни много красиви кутии за медалите, които пазехме на много специално място. За да не ги повредим, те седяха на бюрото до нас и когато се събуждахме сутрин, си ги гледахме. Все още спим спокойно, защото си мислим, че всичко е както преди, но вече започваме да осъзнаваме какво сме постигнали”, каза най-малката в ансамбъла - 20-годишната Стефани Кирякова.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

“Емоциите са наистина уникални, не могат да се опишат. Точно така си мечтаехме да ни посрещнат в България”, добави Ерика Зафирова, която се сгоди за гимнастика Дейвид Хъдълстоун непосредствено преди заминаването за Токио.

“Успехът ни се дължи на всекидневни тренировки, много труд в залата и лишения. Всеки ден мечтаехме, събуждахме се с мисълта за този златен медал, но не мислехме че ще ни го дадат. Много се радваме за италианския отбор, това беше нашата мечта да сме заедно с тях на стълбичката. Те също много се радват за нас”, сподели Мадлен Радуканова.

“Съзнавахме отговорността още преди заминаването за олимпиадата”, каза от своя страна Лаура Траатс.

Треньорките Весела Димитрова и Михаела Маевска и президентът на БФ Художествена гимнастика Илиян Раева също бяха очаквани с огромно нетърпение.

„Този златен медал дойде след много лишения, труд и постоянство. Преди пет години, когато приех да бъда треньор на ансамбъла си казах, че ще спечелил олимпийското злато. Аз не си обещавам неща, които не мога да изпълня. Преди пет години, когато дойдох от Швейцария, дори не знаех имената на момичетата. Просто ги харесах и така стана събирането на ансамбъла. Вече им казах, че спокойно могат да се нарекат Златни момичета, тъй като до момента не им разрешавах това. Не сме мислили за оценки и не сме следили представянето на Русия. Целта ни беше да си изиграем съчетанията. Световното първенство наистина ще бъде последното състезания за ансамбъла в този състав. Това го казаха и момичетата. Колкото до мен, дали ще остане, ще видим“, заяви Весела Димитрова.