Международният олимпийски комитет проучва случая с беларуската лекоатлетка Кристина Цимановская, съобщиха от пресслужбата на централата.

Цимановская беше принудително изпратена на летището в Токио от хора на Беларуския олимпийски комитет. Тя обаче отказа да се качи на летището и поиска помощ от японската полиция.

Кристина Цимановская трябваше в понеделник да бяга в квалификациите на 200 метра, където ще се състезават и българските спринтьорки Ивет Лалова и Инна Ефтимова.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Предполага се, че в основата на скандала с беларуската лекоатлетка е насилственото ѝ поставяне в щафетата на 4х400 метра. Няколко бегачки от Беларус не бяха пуснати на олимпийските игри, тъй като не са преминали през задължителния брой допинг проби.

Така местният олимпийски комитет трябваше спешно да сформира в Токио нов състав на щафетата. Кристина Цимановская обаче протестира срещу това с публикация в социалните мрежи и призова МОК за съдействие.

Олимпийският комитет на Беларус излезе с официална позиция, че лекоатлетката е напуснала олимпийските игри заради влошено емоционално-психическо състояние и тя е извадена от заявките за участие в бяганията на 200 и 4х400 метра.

Самата Цимановская отрече тези твърдения, които определи като лъжи. Тя направи това с публикация в „Инстаграм“, на която към снимка на изявлението на ОКБ беше допълнено с големи букви: „Лъжа“.

В същото време в полицейския участък на летище „Ханета“ в Токио е пристигнал адвокат, опитен в делата с бежанци. Предполага се, че именно там в момента е настанена лекоатлетката.