Олимпийската сензация в скоковете във вода Куан Хонгчан се превърна в истински хит в родния си Китай, след като спечели златния медал в скоковете от 10-метрова платформа в Токио. 14-годишната Хонгчан стана обект на международно съчувствие, след като призна, че е отишла на олимпийските игри, за да може с премията за медала да подпомогне на седемчленното си семейство относно заплащането на лечението на своята майка, която преди няколко години е блъсната от кола и получава сериозни наранявания.

Куан Хонгчан се справи чудесно на олимпийските игри в Пекин и по пътя си към златния медал получи две оценки от 10. Тя е родена в южната провинция Гуандонг, където баща ѝ работи в портокалова ферма. Местната болница в Жанджианг обеща напълно безплатно лечение за майката на олимпийската шампионка, както и за болния ѝ дядо. Три местни компании пък предложиха безплатно жилище на семейството, автомобил, както и паричен бонус за спортистката. Всички те са на обща стойност от 30 милиона паунда, пише „Дейли Мирър“.

Сред подаръците има и безплатни доживотни пропуски за няколко развлекателни атракциони, зоологически градини и курорти. Освен това на Куан Хонгчан са предложени неограничени доставки от любимите и снаксове „Латиао“ - пикантни хрупанки, произведени от пшеничено брашно и люти чушки. Куан Венмао, бащата на спортистката, обаче отказа всички оферти.

„Благодаря на всички за вниманието, но няма да приемем никаква помощ. Няма да вземем дори и най-малката монета от тези предложения“, заяви Куан Венмао.

След триумфа на Куан Хонгчан нейният дом в село Майхе се превърна в туристическа атракция. Мястото стана популярно, след като китайската социална мрежа „Вейбо“ публикува адреса. Оттогава снимки на мястото са били споделени в над 25 милиона случая. Местните хора се оплакват, че туристите са причинили огромен хаос в селото и дори са се катерили по дърветата, посадени пред дома на олимпийската шампионка, за да си откъснат плод като сувенир.

Бащата на Куан Хонгчан призова хората повече да не се събират пред дома му, тъй като местните власти се опасяват, че мястото може да се превърне в точка за разпространение на COVID-19. Кметът на Майхе от своя страна издаде заповед, забраняваща пристигането на туристи в селото.

„Може да ни пращат своите поздрави по пощата или чрез социалните мрежи. Не е нужно всички да идват пред дома ми. Това пречи на нашия личен живот, както и смущава останалите жители на селото“, заяви Куан Венмао.