Българският олимпийски комитет ще внесе жалба в МОК заради скандалното ощетяване на щангиста Христо Христов. Както е известно, вчера съдиите отмениха зачетен за успешен опит на Христов и по този начин лишиха българина от бронзов медал в категория над 109 кг на олимпийските игри в Токио.

БОК обяви намерението си с официално съобщение до медиите. Жалбата ще бъде внесена от генералния секретар на родната олимпийска централа Белчо Горанов в 14:00 часа японско време. Той ще представи документа на спортния директор на МОК Кит Маконел.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Наред със сезирането на МОК за случая, се настоява Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) да приведе своите правилници в съответствие с базисните спортни принципи за да се предотвратят в бъдеще подобни ощетявания на състезатели от съдийския апарат.

„Българският олимпийски комитет изразява силно възмущение относно начина, по който щангистът Христо Христов бе лишен от възможността да спечели медал на олимпийските игри в Токио. Категорично смятаме, че българският състезател бе ощетен, което повлия на класирането му. Подобни реферски отсъждания не кореспондират с основните ценности, заложени в спортните надпревари – равнопоставеност, честна игра и феърплей. Не приемаме основанията, с които последният опит на Христов бе обявен за нередовен,“ се казва в изявлението на БОК.