Шампионът Барселона спечели убедително с 4:0 при визитата си на Ейбар в среща от 19-ия кръг на испанската Примера дивисион. Денис Суарес (31), Лионел Меси (50), Луис Суарес (68) и Неймар (90+1) бяха точки за каталунците, които отново на 2 точки зад лидера Реал (Мадрид), който е с мач по-малко, на след втория Севиля.

Баските започнаха по-активно на своя стадион "Ипуруа", но не застрашиха с нищо пазената от Марк-Андре тер Щеген врата на гостите. В 8-ата минута Гонсало Ескаланте фаулира грубо Серхио Бускетс пред наказателното поле и не получи дори жълт картон, а халфът на Барса бе заменен принудително Денис Суарес. Постепенно каталунците си взеха инициативата и положенията пред вратата на домакините се заредиха едно след друго. В 25-ата минута обаче домакините можеше да поведат, но Тер Щеген спаси удар на Адриан Гонсалес. Четири минути по-късно Меси шутира опасно от фаул и топката тупна пред голлинията, а вратарят Асиер Риесго спаси.

Все пак гостите материализираха превъзходството си с гол на Денис Суарес (31), който се разпиша със силен удар от около 20 метра, пращайки топката в далечния долен ъгъл на вратата. До края на полувремето пропуски направиха Неймар и Арда Туран, коото не успяха да се разпишат сами срещу вратаря Риесго. В последната минута на първата част пък Луис Суарес нацели далечната греда.

Домакините се амбицираха в началото на втората част по подобие на първата, но бързо ентусиазмът им бе охладен с гол на Лионел Меси (50) след центриране на Луис Суарес. Три минути по-късно баските пратиха топката във вратата на Тер Щеген, но голът бе отменен заради засада на Адриан след центрирането на Педро Леон. Гостите сложиха окончателно точка на спора с попадение на уругвайския нападател Луис Суарес (68), който се пребори с Флориан Лежюн за топката, напредна и я вкара ниско в близкия ъгъл.

В 77-ата минута домакините можеха да стигнат до почетен гол след удар на Серхи Енрик, но Жорди Алба изчисти в корнер. Седем минути по-късно Тер Щеген пък спаси силен шут на Педро Леон от далечна дистанция. В добавеното време Неймар (90+1) оформи крайния резултат след асистенция на Алейш Видал.

До края резултатът остана непроменен и Барса си тръгна с победата от Ейбар, който е девети в класирането с 26 точки.

ВСИЧКО ЗА ИСПАНСКАТА ПРИМЕРА ДИВИСИОН