Бившият съдия Александър Костадинов разисква надълго и нашироко дискусионните решения на рефера Владимир Вълков във вечното дерби Левски - ЦСКА (1:0). В понеделник ексклузивно пред БЛИЦ говори и шефът на родното съдийство Йордан Сталев.
 
"Не мога да коментирам решението на Съдийската комисия, която е оставила Владимир Вълков извън мачовете от Първа лига за идния кръг. Съвсем нормално е, когато си преминал през толкова тежък мач, то е редно да преминеш през възстановяване. Нормално е през следващия кръг Вълков да „почине”, да премисли нещата, върху които е мислил последните дни, а после да продължи”, каза Костадинов в предаването „Домът на футбола” по Диема Спорт.

„Смятам, че всеки съдия трябва да бъде подготвен за Левски – ЦСКА. Никой не знае кога ще бъде избран за този мач. Неслучайно те са включени в листата на съдиите у нас. Техният списък бе сбит последните години, останаха изключително малко и са само качествените рефери. Бихме могли да разгледаме дербито в два аспекта. Като сериозни и трудни ситуации - в контекста, дали повлия на резултата, а също така и дали се справи съдията. За мен той се справи с двубоя, но не изсвири перфектен мач. Няма как да не отбележим, че Владимир Вълков направи дебют в този мач. На фона на тези подробности той запази самообладание. Грешките, които допусна, бяха отчетени като съществени, но има и какво да докаже и знам какво може. Разполага с талант и считам, че ще се развие като рефер”, продължи Костадинов.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

„Когато свириш подобен мач, трябва да бъдеш подготвен в психологически план. Отборите са колебливи игрово и като е така - те търсят единоборствата. Тогава трябва да сложиш една „летва” при правилата. Бригадата при червения картон взе правилното решение. В ситуацията има посягане в лицето на футболиста на Левски. Правило „12” го потвърждава. Тогава санкцията е червеният картон, а също така е правилен и жълтият картон за Иван Горанов. Когато принизиш летвата към показването на картоните, тогава става по-неприятно. Благодарение на видеозаписа, който излезе после, всички се увериха, че решението е правилно. Ивайло Стоянов, като четвърти съдия, дава мнението си, но главният рефер е този, който взима крайното решение. Това е работа в екип, важно е да възтържествува истината на терена. Кой на кого се е доверил, не можем да кажем. Това, което Ивайло Стоянов казва на него, е действието на двамата футболисти. Оттам нататък той не дава препоръки. Това е правилният модел. Това наистина е червен картон и трябва да се санкционира като такъв”, продължи Костадинов за решението на Владимир Вълков да изгони Едвин Джеси.

За нарушението на Паулиньо срещу Иван Турциов преди гола на Левски:

„Оставаме с впечатление, че има удар в лицето на футболиста на ЦСКА. Горе-долу можем да го приравним към червения картон, но не. Двете ситуации са коренно различни. Паулиньо владее топката и ще изиграе ситуацията, докато футболистът на ЦСКА вижда, че го изпуска от контрола си. Да, има контакт, но той не е достатъчен за нарушение. В крайна сметка, ако погледнем реално процентно съотношение на съдиите, които биха свирили този фаул. Ако от десет съдии, то двама биха го дали този фаул. Ако балансираш, че си дал един картон и търсиш варианта да изравниш мача, няма да е коректно. Когато няма фаул, не го отсъждаш. Критериите трябва да бъдат спазвани докрай, тъй като двете ситуации нямат общо”.

При нарушението на Паулиньо през второто полувреме:

Второто полувреме има интервенция с опасност за здравето на футболиста на ЦСКА. Паулиньо вече има жълт картон, така че в тази ситуация съдията трябваше да отстрани футболиста на Левски”, категоричен беше Александър Костадинов.

„Не смятам, че някой съдия излиза на мач, за да бъде жертва. Вълков щеше да е най-щастливият човек, ако всичко бе минало безпроблемно. Той ще продължи със съдийството си, а това е страхотна школа – да минеш през този мач на млада възраст. Сега оттук ще подхожда по-смело, концентрирано и отговорно.  Ще има нужните изводи след вечното дерби”, продължи анализаторът.

„Когато има повтаряемост на грешки в ущърб на един или друг клуб, нормално е хората в този клуб да прокарат идеята, че има тенденция. Няма как да не си признаем, че грешките са в ущърб на ЦСКА, но не смятам, че има тенденция. И други отбори бяха ощетени. Ако търсим тенденция, то темата е друга.

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019

Следете с БЛИЦ: Първа лига - трансфери и подготовка