Капитанът на женския национален отбор Елица Василева е сред най-ефективните волейболистки в атака след първите турнири от втория кръг на квалификациите за Евроволей 2017 в Азербайджан и Грузия. Родната състезателка изигра три отлични двубоя в Група "Е", където тимът ни записа три чисти победи над Швейцария, Черна гора и Румъния.

На тарафлекса в зала „Христо Ботев“ Василева заби общо 51 точки в само 9 изиграни гейма, което и отрежда третата позиция при най-ефективните нападателки със средно 5,67 точки гейм.

С по-добри показатели са единствено Изабел Хаак от Швеция с 82 точки в 12 гейма или средно по 6,83 на част и Паола Огечи Егону от Италия с 55 точки в 9 гейма или средно по 6,11. Лидер в класацията за най-много реализирани точки е капитанът на Черна гора Татяна Бокан с отбелязани общо 100 точки, но в 6 мача и цели 24 изиграни гейма.

Елица Василева заема и 4-о място при най-добрите изпълнители на сервис с 10 аса в 9 гейма или средно по 1,11. Първата позиция е за Джулия Мьонакмае от Естония със 17 аса в 7 мача и общо 28 гейма.

При посрещачите либерото на тима ни Кристин Колчагова е на 13-о място с 40,43% перфектно посрещане от общо 47 отразени топки.

След турнира в София България заема първото място в Група "Е" с пълен актив от 9 точки. На второ място е Черна гора с 4, пред Румъния с 3 и Швейцария с 2. Втората част от този поток на квалификацията ще се проведе в румънския град Пиатра Неамц от 22 до 25 септември.