Младежкият ни национален отбор по волейбол постигна третата си победа на Европейското първенство в Беларус. Избраниците на Николай Желязков се наложиха над Франция с 3:1 гейма (25:16, 22:25, 25:19, 25:22) и се нуждаят от само още един гейм в срещата с Испания, за да се класират на 1/2-финалите. Двубоят стартира в 20:00 часа в зала "Олимпиец" в Могильов.

В първия гейм "трикольорите" наложиха своя ритъм на игра още преди първото техническо прекъсване. Посрещането на българите, особено на Антон Василиев и на Николай Пенчев, работеше отлично и оттам играта им се получаваше. Последната точка в гейма за 25:16 заби капитанът Борислав Георгиев директно от начален удар.

В началото на втората част французите поведоха с 8:5, но авансът им постепенно беше стопен и при 12:11 два поредни аса на Пенчев обърнаха резултата в наша полза. Нападението на Жани Желязков продължи да носи точка след точка (общо 10 в гейма), но след второто техническо прекъсване Франция отново успя да излезе с две точки напред за 18:16. България изравни за 18:18, но в заключителните разигравания късметът сякаш беше на страната на противника и момчетата на Марк Франкастел успяха да възстановят равенството в мача.

В третата част момчетата на Николай Желязков и Георги Петров отново оправиха посрещането, но се увеличиха грешките на сервис и в нападение. Ефективността на атаката на Жани Желязков рязко спадна, но французите не се възползваха от това. Те също допуснаха доста брак в играта си и избраниците на Николай Желязков спечелиха гейма с разлика - 25:19.

България поведе с 8:6 в четвартата част, но допусна обрат за 9:11. Последваха още няколко миниобрата в резултата и при 16:15 за Франция на второто техническо прекъсване наставникът Желязков смени своя син с втория диагонал Иван Иванов, който се включи отлично в нападението на нашите. Разпределителят Георгиев започна да намира все по-често центровете в атака и България надделя в решителните разигравания на частта за 25:22 и 3:1 гейма.

Топреализатор на мача стана Жани Желязков с 18 точки. Ники Пенчев добави 17. За отбора на Франция най-резултатен с 14 точки стана Маони Талиа.

Младежките ни национали щяха да си осигурят място на 1/2-финалите, ако бяха победили с 3:0 Франция. Сега трябва на всяка цена да измъкнат гейм от испанците, за да имат по-добро геймово съотношение от тях и да попаднат сред четирите най-добри страни в Европа. /БЛИЦ

БЪЛГАРИЯ - ФРАНЦИЯ 3:1
(25:16, 22:25, 25:19, 25:22)

БЪЛГАРИЯ: Венцислав Рагин 13, Борислав Георгиев 6, Николай Пенчев 17, Венцислав Трифонов 10, Жани Желязков 18, Пламен Драгиев 7 - Антон Василиев-либеро (Петър Каракашев 2, Иван Иванов 1)
Селекционер
: Николай Желязков

ФРАНЦИЯ: Жан Ориол 3, Николас Льо Гоф 10, Тибо Брукер 4, Оливие Рагонде 13, Маони Талия 14, Елдин Демирович 11 - Клемен Даниел-либеро (Готие Лалует, Николас Бурел 1, Микаел Акамбрей 3)
Селекционер: Марк Франкастел