Конфликт между двамата ни най-добри волейболисти Матей Казийски и Андрей Жеков излезе наяве часове преди старта на Евроволей 2011 в Чехия и Австрия. Звездите ни се спречкали по време на втория мач от приятелския турнир във Франция, именно срещу тима на домакините, загубен от избраниците на Радостин Стойчев с 1:3 гейма.

Според източници на "Меридиан мач" в хода на двубоя Жеков в три поредни атаки не е вдигнал топката на звездата на Тренто. Когато това все пак се случило след няколко разигравания, посрещачът Казийски демонстративно прехвърлил мрежата, след което казал на Радостин Стойчев да извади плеймейкъра.

Броени минути по-късно на мястото на обидения Жеков в полето влиза вторият разпределител Георги Братоев.

Както е известно, на турнира във Франция "трикольорите" биха Турция с 3:0 гейма, след което допуснаха две поражения от домакините с 1:3 и от Словения с 2:3.

Напрежението след свадата обаче бързо се е уталожило и се очаква и Казийски, и Жеков да бъдат титуляри днес. В 16:00 часа волейболистите ни се изправят срещу Словакия в първия си мач от Група "D" на Евроволей 2011.

СЛОВАКИЯ - БЪЛГАРИЯ
Днес от 16:00 часа
Прага, зала "О2 Арена"
Пряко по БНТ 1

СЛОВАКИЯ:
Мартин НЕМЕЦ, Мартин СОПКО, Лукаш ДИВИС, Томаш КМЕТ, Бранислав СКЛАДАНИ, Емануел КОХУТ
Резерви: Юрай ЗАТКО, Роберт ХУПКА, Рихард НЕМЕЦ, Мартин НЕМЕЦ, Милан БЕНЦ, Петер МИХАЛОВИЧ, Роман ОНДРУШЕК
Селекционер: Емануеле ДЗАНИНИ (Италия)

БЪЛГАРИЯ: Матей КАЗИЙСКИ, Тодор АЛЕКСИЕВ, Владимир НИКОЛОВ, Теодор ТОДОРОВ, Виктор ЙОСИФОВ, Андрей ЖЕКОВ
Резерви: Георги БРАТОЕВ, Христо ЦВЕТАНОВ, Владислав ИВАНОВ, Методи АНАНИЕВ, Цветан СОКОЛОВ, Мартин БОЖИЛОВ, Тодор СКРИМОВ, Костадин ГАДЖАНОВ
Селекционер: Радостин СТОЙЧЕВ

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* България има само един официален двубой срещу Словакия на Европейско. Той датира от 2001 година, когато двата отбора отново са в една предварителна група. Победата е за България - 3:1 гейма.

* Днес националният ни отбор може да запише 172-ри на Европейско. Балансът на тима ни е 98 победи и 73 загуби.

* Средният ръст на България е 185 см, словаците ни превъзхождат по този показател със 198 см. Въпреки това Радостин Стойчев разполага с двама състезатели от 208 см - Теодор Тодоров и Костадин Гаджанов, докато най-високият в състава на съперника е 206 см - Емануел Кохут.

* Селекцията на Стойчев е доста по-млада от тази на Словакия. Средната възраст на състава на България е 24 години, а на съперника - 27. Най-възрастният играч днес на игралното поле ще бъде 39-годишният център Рихард Немец. Общо трима (двама от България и един от Словакия) са на 21 г.