БЪлгария стартира днес участието си на Евроволей 2011 в Чехия и Австрия с мач срещу Словакия. От 16:00 часа избраниците на Радостин Стойчев излизат в първия си мач от Група "D", в която са още Германия и Полша. Първите три отбора в крайното класиране продължават в следващата фаза.

Несъмнено Матей Казийски, Андрей Жеков, Владо Николов и компания имат амбиции да постигнат нещо запомнящо се на шампионата на Стария континент. Големият отсъстващ в нашия състав е контузеният Теодор Салпаров. Всички останали са на разположение на Стойчев.

СЛОВАКИЯ - БЪЛГАРИЯ
Днес от 16:00 часа
Прага, зала "О2 Арена"
Пряко по БНТ 1

СЛОВАКИЯ:
Мартин НЕМЕЦ, Мартин СОПКО, Лукаш ДИВИС, Томаш КМЕТ, Бранислав СКЛАДАНИ, Емануел КОХУТ
Резерви: Юрай ЗАТКО, Роберт ХУПКА, Рихард НЕМЕЦ, Мартин НЕМЕЦ, Милан БЕНЦ, Петер МИХАЛОВИЧ, Роман ОНДРУШЕК
Селекционер: Емануеле ДЗАНИНИ (Италия)

БЪЛГАРИЯ: Матей КАЗИЙСКИ, Тодор АЛЕКСИЕВ, Владимир НИКОЛОВ, Теодор ТОДОРОВ, Виктор ЙОСИФОВ, Андрей ЖЕКОВ
Резерви: Георги БРАТОЕВ, Христо ЦВЕТАНОВ, Владислав ИВАНОВ, Методи АНАНИЕВ, Цветан СОКОЛОВ, Мартин БОЖИЛОВ, Тодор СКРИМОВ, Костадин ГАДЖАНОВ
Селекционер: Радостин СТОЙЧЕВ

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* България има само един официален двубой срещу Словакия на Европейско. Той датира от 2001 година, когато двата отбора отново са в една предварителна група. Победата е за България - 3:1 гейма.

* Днес националният ни отбор може да запише 172-ри на Европейско. Балансът на тима ни е 98 победи и 73 загуби.

* Средният ръст на България е 185 см, словаците ни превъзхождат по този показател със 198 см. Въпреки това Радостин Стойчев разполага с двама състезатели от 208 см - Теодор Тодоров и Костадин Гаджанов, докато най-високият в състава на съперника е 206 см - Емануел Кохут.

* Селекцията на Стойчев е доста по-млада от тази на Словакия. Средната възраст на състава на България е 24 години, а на съперника - 27. Най-възрастният играч днес на игралното поле ще бъде 39-годишният център Рихард Немец. Общо трима (двама от България и един от Словакия) са на 21 г.