Един от водещите бизнесмени в България и шеф на Софийска стокова борса Васил Симов е лидерът на опозицията във волейбола. Агенция БЛИЦ първа вчера ви съобщи, че Симов е един от бизнесмените, които застават на страната на президента на Марек Юнион Ивкони и вицепрезидент в оставката на федерацията Ивайло Константинов.

На пресконференция днес Константинов седна на една маса именно с Васил Симов, а до тях се наредиха Тони Зетова, Ева Чолакова (плажен волейбол), Георги Чолов, Александър Попов (ЦСКА) и други. На събитието имаше представители на клубовете –ЦСКА, Марек Юнион Ивкони, Пирин Балканстрой, Монтана и други.

Важното уточнение е, че Васил Симов не може да бъде издигнат за кандидат за президент на федерацията по волейбол на Общото събрание на 10 октомври. Причината е, че името на кандидат президента е трябвало да бъде заявено три месеца преди датата на повеждане на събранието, а сега остава по-малко от месец. По тази причина от опозицията издигат Васил Симов като кандидат за член на Управителния съвет и кандидат за изпълнителен вицепрезидент на федерацията.

Опозицията ще настоява Управителният съвет да бъде в състав от 5 до 9 души, а не както е досега – от 25 членове. Освен това на Общото събрание ще се настоява всеки президент на федерацията да има мандат от 2 години, а не 4. За подобно нещо настоя и бившият национален селекционер Радостин Стойчев.

Кой е Васил Симов

Роден е в София на 4 декември 1958 г. в семейство на учители. Завършил е 19-а столична гимназия, а след това специалност статистика в Икономическия институт в София. Днес преподава в УНСС "Борса и борсови операции" на бъдещите специалисти по статистика. Симов участва в създаването на първата борса в България – Софийска стокова борса. Той е неин председател на съвета на директорите, а от март 1998 година е главен изпълнителен директор. От 2001 година е изпълнителен директор и председател на УС на СИБанк. Преди постъпването си в СИБанк е председател на надзорния съвет на "Общозастрахователно дружество" АД (сега AIG). През 2011 година е избран за изпълнителен директор на Българо-американската кредитна банка. Женен е. Съпругата му Мариана е икономист. Имат една дъщеря Александра, която тази година завършва Американския колеж в София и е приета за студентка в Лондон.