Опозицията в българския волейбол днес даде пресконференция, на която обяви Васил Симов за кандидат член на Управителния съвет и изпълнителен вицепрезидент на федерацията. Вече пояснихме, че на Общото събрание на 10 октомври Симов няма как да бъде издигнат за кандидат-президент срещу инж. Данчо Лазаров, тъй като името му не е заявено три месеца по-рано.

Организатор и обединител на опозицията е президентът на Марек Юнион Ивкони Ивайло Константинов. Бизнесменът изнесе поредните потресаващи факти за далавери и финансови нарушения на федерацията. Президентът на Марек Юнион Ивкони цитира дословно с цифри и факти прахосване на огромни суми, от което са се възползвали президентът Данчо Лазаров и близките му.

“Твърде интересен е докладът на комисията по финансов контрол. Запознах се подробно с него и ми направиха впечатления следните неща. Като приходи от билети за мачове от световната лига във Варна за 2011 година са отчетени 151 хиляди лева. Това е твърде малко. Само погледнете цените на билетите, които бяха 8, 10, 15 и 25 лева. При средна цена 12 лева на билет и средно по 13 хиляди души публика се получава съвсем различна сума от 150 хиляди. Пак не казвам, че тези средства над 150 хиляди лева някой ги е прибрал, защото нямам доказателства. Но защо някой не помисли защо да не дойдат 200 хиляди лева отгоре. Друг основен пропуск е по отношение на рекламата. Общо националният отбор мъже е привлякъл за реклама 285 хиляди лева. От тях 110 хиляди са от малки рекламодатели, а от големите 175 хиляди. Това са малки и крайно неадекватни суми с оглед рейтингът на националния отбор, който е най-силният в колективните спортове. Не е нормално федерация, която се бие в гърдите, че имаме изключително стойностни и кадърни хора да не могат да съберат повече от 280 хиляди лева.

В края на 2011 година роднина на мой съдружник, който притежава сайт за залагания, който е базиран в чужбина, поиска да рекламира върху фланелките на националния отбор. Отправиха му оферта за 350 хиляди евро. Той я прие, но сделка не се получи. Знаете ли какво стана?! Накрая друг човек, рекламодател, плати 70 хиляди лева и на екипите на момчетата се мъдри неговата фирма. Според мен комисионната от 20% е разковничето защо моят приятел не спечели конкурса. Смешно е да се взимат за членове на УС на федерацията самолетни билети само първа класа. 186 хиляди лева сме взели субсидия от държавата, но са похарчени 200 хиляди – само за самолетни билети. Често съм поставял въпроса пред Данчо Лазаров. Обяснението му беше винаги: “Понеже билетите са бизнес класа, могат да се пререзервират без неустойка”. В момента инженерът и Иван Тодоров са на конгрес на Световната федерация в САЩ. Вместо да вземем билети за общо 1200 евро за двамата, ако резервацията беше направена по-рано. Сега знаете ли колко платихме. Два билета по 9000 лева. Само нощувката там струва по 1100 долара на човек дневно”, заяви Ивайло Константинов.

“200 хиляди лева са дадени за извън спортни събития, вечери, банкети, пиене, ядене. Като теглим чертата всичко общо става 500 хиляди лева. Освен това на месец се плаща по 6 хиляди за имиджова уебкампания, разни там идиоти пишат за мен по форумите: “Ивкони – айдук”. 50 хиляди лева са изхарчени за провеждане на последното Общо събрание. На всеки човек от делегацията са раздадени по 200 лева. Отделно тези хора са водени на банкети, ходеха на туристически турове из страната, за да ме хулят. Давани са много пари за ПР-кампании, които не виждам защо са нужни”, допълни още президентът на Марек Юнион Ивкони.

“Женските национални отбори се настаняват в Гранд Хотел Варна, в който стаите са със 100 лева по-скъпи отколкото в други хотели. Бях в Бразилия с младежкия национален отбор. Момчетата ми се оплакаха, че в отбора няма назначен рехабилитатор. Докторът беше назначен ден преди тръгването за Бразилия. Ситуацията с Марчело Абонданца също е скандална. Версията да не го назначат по-рано е, че се опасяваха, че понеже е близък с мен, щял да реализира в комбина с мен трансфери на състезателки в чужбина. Така и не разбрах защо бе сменен Драган Нешич. В рамките на една година бяха сменени четирима национални селекционери – мъже, жени, кадети и девойки. Уставът в момента на федерация е престъпен. Чрез него Данчо Лазаров се бетонира до живот начело на волейбола”, завърши Ивайло Константинов./БЛИЦ