Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол на България Силвано Пранди обяви разширения състав за олимпийската квалификация в Берлин. Последната пресявка за Игрите в Токио ще се състои от 5 до 10 януари 2020 година. 

Както му беше наредено от родната волейболна федерация, Пранди повика опитните състезатели, на които напоследък не разчиташе - Боян Йорданов, Тодор Алексиев, Николай Николов, Георги и Валентин Братоеви и Николай Учиков.

Припомняме, че в Берлин националите ни ще спорят с домакина Германия, Сърбия, Франция, Белгия, Словения, Холандия и Чехия за единствената квота за Олимпиадата.

"В следващите два месеца ще следим всички изявени състезатели и тези, които са в най-добра форма ще попаднат в групата от 14 за турнира. Разбира се, напълно е възможно да повикам и състезател, който не присъства в разширения състав, но пък в това време се е представил на много високо ниво. За мен е важно да събера най-подготвените с състезатели и да направим всичко, което зависи от нас, да спечели квотата. Ще бъде много трудно, но не и невъзможно", коментира за официалния сайт на БФВолейбол селекционерът. 

Пранди е изгледал двубоя за Суперкупата на България между Хебър и Нефтохимик 2010, както и някои мачове от първите два кръга на Суперлигата. Скаутите на националния тим подготвят и всички срещи от вътрешния шампионат, ще се следят внимателно и изявите на българите в чуждестранните първенствa.

"До няколко дни ще изясним всички детайли около събирането на отбора. Наскоро беше потвърдено от Европейската конфедерация, че в Италия ще има кръг на 26 декември. Освен това на 26 и 27 декември е финалният турнир за купата на Русия, което също малко усложнява нещата, но ние ще се съобразим. Практически няма да има подготовка в типичния смисъл, но планираме две контролни срещи в София, които трябва да бъдат потвърдени съвсем скоро", добави мениджърът на отбора Стефан Чолаков.

Избраниците на Пранди: 
 
Разпределители:
Георги Сеганов
Георги Братоев
Добромир Димитров
Владимир Станков
 
Диагонали:
Цветан Соколов
Боян Йорданов
Николай Учиков
Венелин Кадънков
Радослав Парапунов
 
Посрещачи:
Тодор Скримов
Тодор Алексиев
Валентин Братоев
Николай Пенчев
Розалин Пенчев
Мартин Атанасов
Георги Петров
Аспарух Аспарухов
 
Центрове:
Виктор Йосифов
Николай Николов
Теодор Тодоров
Светослав Гоцев
Алекс Грозданов
Красимир Георгиев
 
Либеро:
Теодор Салпаров
Владислав Иванов
Петър Каракашев
Мартин Иванов
Ивайло Лалов