Сайтът на Световното първенство по волейбол отделя специално внимание на българския тим. Причината за това е селекционерът Силвано Пранди, който както е известно е италианец. Ето и текстът за него от сайта на надпреварата:

”Силвано Пранди се връща в родината си Италия и неговата България тръгва от родния му град Торино. Именно в него ще се играят мачовете от група “Е”, в която са още Китай, Чехия и Фреанция.

След Олимпиадата в Пекин през 2008-а, Пранди бе назначен на поста. Успехите не закъсняха и през 2009 година тимът спечели бронз от Европейското първенство и място на Световното. България е на 7-ата позиция в последната ранглиста на Международната федерация и играе първия си мач тази вечер срещу Китай.

”За мен е съвсем естествено да водя Бъгария. Имаме осем италианци, които са начело на национални отбори. Мисля, че феновете в Италия нямат нищо против това”, коментира Пранди.

Той изведе националния отбор на Италия до бронза от Олимпиадата през 1984-а, водил е редица местни отбори, сред които Трентино и Кунео, като има 4 титли, 1 титла в Шампионската лига, 5 купи на ЦЕВ и 4 национални купи. Четири пъти в кариерата си е избиран за Най-добър треньор в Италия.

Според него успехите на България се дължат на две неща – италианския език и любовта към волейбола. “Да говоря на майчиния си език ми помага много. Хубаво е, че почти всички национали говорят добре италиански. Родният ми език се утвърди като езика на волейбола. Българският ми асистент също много помага. Вече зная и доста български думи”, добавя специалистът.

Той споделя, че има общо минало с българския волейбол: “Преди 30-40 години се учех на волейбол от български треньори, докато живеех тук в Торино”.

Макар, че е от Торино, той не очаква местните фенове да подкрепят отбора му, ако не играе добре. “Вярвам, че запалянковците в Торино ще са за този отбор, който показва добра игра. Дано това сме ние”, споделя още Пранди.

България има пет подиума в историята на световните първенства и бронз от последното през 2006-а. Най-доброто класиране на страната е второто място през 1970 година. Това е 16-ото участие на българите на световни финали, като те са пропуснали само тези през 1960-а.

Пранди, известен като Професора, има опит в мачовете срещу родния си тим. На Евро 2009 България победи Италия на финалите в Истанбул с 26:24, 25:22, 25:22”./БЛИЦ