Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков обяви, че ще бъде извършена проверка с какви пари Българската федерация по волейбол е платила глобата си от 72 200 лева след извършената проверка от Агенцията за финансова инспекция.

Припомняме, че БФВ изплати на държавата глоби в размер на 72 200 лева след направената й финансовата ревизия за необявени обществени поръчки за екипи, хотели и др. Четири от тях бяха на БФВ по 15 000 лева всяка. Други 6 бяха персонално за президента на БФВ Данчо Лазаров - 4 по 3000 лева и 2 по 200 лева.

„Проверката в БФВ приключи, а в други федерации текат такива. Глобите и наказанията, които се налагат на съответните федерации са факт. Централите трябва да спазват закона и процедурите. Последните години с 3-4-5 федерации имахме основателни причини и те дори попречиха и на реализирането на спортния резултат на самите олимпийски игри“, коментира Нейков.

Спортният министър също така поясни: „За плащане на тези глоби федерациите и волейболната включително не трябва да се използват парите от бюджета. Парите трябва да бъдат от допълнителни средства, които федерацията си осигурява от спонсорство, реклама и други. Ще бъде направен нов анализ и проверка с какви пари БФВ е платила глобата си. Все още не сме установили парите от къде са, тепърва ще бъде разбрано. Само знаем, че глобата е платена. Проверките продължават."