Часове след като заяви, че загубата от Словения на 1/8-финала на европейското първенство вероятно е последния му мач за националния отбор, Теодор Салпаров успокои, че ще помогне на тима и за квалификацията за олимпийските игри в Токио. Както е известно, последният шанс на България да вземе квота ще бъде в Берлин през януари.

"Трикольорите" записаха най-слабото си представяне на първенството на Стария континент от 14 години насам.

"На европейско първенство това ми е последен мач. Поел съм ангажимент да играя и на олимпийската квалификация, която е януари месец. След нея със сигурност, ако не се класираме за олимпийските игри, приключвам. Беше ми последно 6-то европейско, 4 световни, 2 Олимпиади... Смятам, че националният отбор доста ми даде, аз на него също. Всяко начало си има и край. Дано да имаме някакъв късмет на олимпийската квалификация. Поне да оставим нещо на по-младите зад нас. Те да поемат щафетата и дай Боже да съумяват да се представят достойно в предстоящите големи състезания", коментира Салпаров при завръщането в България.

Либерото беше видимо недоволен от представянето на "лъвовете", които загубиха с 1:3. "Това е реалността. С тези загуби от по-посредствените отбори в контролите, аз го очаквах. Просто имах надежда и мечтаех, че можем да стигнем до четвъртфинал, тъй като Словения сме я побеждавали. Но те бяха много по-добри от нас в последните три гейма. Първият малко с късмет го спечелихме. Но словенците ни надиграха категорично и заслужено продължават напред. Има си треньорски щаб, те да си анализират. Не искам да ги коментирам тези неща", продължи опитният състезател.

"Сега е наложителна, дори закъсняла смяната на поколенията. Колкото по-бързо се случи, толкова по-добре за националния отбор. Отдолу има кадети, които се представят добре, играха финал на Европейско тук, спечелиха Балканиада. Волейболът е раждал таланти и ще продължава да ги ражда. Една смяна на генерациите ще бъде много положителна за отбора като цяло", посъветва Салпаров.

Относно климата в отбора и дали е имало проблеми в съблекалнята, както и как би коментирал критиките на братя Братоеви в социалните мрежи, Салпаров отговори: "Специално сред хората, които бяхме там на това Европейско, не е имало никакви търкания. И това, което показахме, се дължи на възможностите на отбора, който беше там. Няма смисъл да се търси друго, като проблеми между отделни състезатели, това е реалността."

"Със сигурност аз и Виктор Йосифов спираме с националния отбор, това е ясно. Вики не ви го е казал, но ние си го говорим отдавна. Бяхме обещали да помогнем на България в този олимпийски цикъл и ще го направим и в последния турнир, който е олимпийската квалификация в Берлин. Не смятам, че ще е трагедия, ако аз и Виктор не сме в националния отбор. Това не означава, че няма да има волейбол в България. Има много млади момчета на нашите постове, които ще ни заместят достойно. А и означава, че за следващият олимпийски цикъл е наложително да сме с нов отбор", добави Салпаров.