Скандалът в женския волейболен национален отбор набира страшна сила. Три от отстранените състезателки – Ева Янева, Диана Ненова и Мария Филипова, нападнаха помощник треньора и легендарен волейболист Димо Тонев, който ги обвини в бойкот срещу наставника Драгутин Балтич. Освен това трите момичета в един глас разкриха, че нищо в отбора не зависи от треньора Балтич, намеквайки, че всичко се решава от федерацията начело с инж. Данчо Лазаров.

“След като не ме повикаха за последната част от подготовката преди Европейското първо се свързах с мениджъра Вальо Помаков. Той ми каза да се обърна към Балтич. Звъннах му, но той ми каза, че от него нищо не зависи. Трябвало да подмладява отбора”, заяви Мария Филипова пред Канал 3.

“Глупаво твърдение е, че сме бойкотирали мача с Турция. Нали този двубой щеше да ни отвори врати към Гран при, което ние всички искахме. Димо Тонев не беше в Турция, искам да му кажа, че всяка една тренировка е заснета и се вижда кой как е тренирал. Всички сме се влагали на 100 процента. Явно сме засегнали нечии лични интереси, за да не разчитат на нас. Няма друго обяснение, за да не ни викат в отбора. Явно не сме удобни на някого, защото сме най-опитните състезателки и имаме мнение по някои въпроси. На някои явно не му харесва това наше мнение. Как може Димо Тонев да ни обвинява в бойкот. Ние сами да си удряме по реномето, нямаме никакъв интерес от това. Колкото и легендарен да е като състезател сега си плюе по името”, допълни още Мария Филипова, която е в Баку.

"И аз звънях на Балтич, за да видя защо съм отстранена. Той също ми каза, че от него нищо не зависи. Това, което подразбрах е, че решенията са на федерацията, от къде може да са. Не искам да влизам в никакви конфронтации, но аз няма да съм човекът, когото да излезе и да каже", каза Диана Ненова. Разпределителката отклони въпроса дали е отстранена от отбора, защото трябва да освободи място за Любка Дебърлиева. "Това не знам, питайте хората във федерацията. Никой не е дошъл при мен, за да ми каже, че няма да играя, за да може да играе Любка", допълни Диана.

"Това, което става, е неуважително към нас. Ние миналата година играхме добре, тази няма как да забравим как се играе волейбол. Не може един човек като Димо Тонев, който толкова години е бил във волейбола, да ни обвинява по този начин. Той не беше при нас, как може да го каже това. Всяка тренировка я има на видео, нека се види какво сме правили, дали сме се влагали и дали сме отговаряли на треньора. Не знам как може да обвиняват Ева Янева в бойкот, след като я познавам отлично, израснали сме заедно и тя е отличен професионалист", коментира още Ненова.

“Как може да ме обвиняват, че не се раздавам в тренировките. Г-н Тонев (б.р. – има предвид Димо Тонев) нека извади статистиката от интернет и да види как съм се представила в мачовете на националния отбор. Но преди последните два месеца, в които всичко се преобърна с главата надолу при Балтич. Наистина не взех участие в част от тренировките, но заради травма. Прегледите показаха, че имам контузии и всички в щаба и федерацията знаят. Ако бях готвачка, щях да си режа пръстите, но аз съм волейболистка и получавам травми. Не ми харесва да съм контузена, но се случва. Нямам нищо против Димо Тонев да ме следи в клубния ми отбор, щом иска”, допълни капитанката Ева Янева.