Бившият разпределител и капитан на националния ни отбор Николай Иванов призова Силвано Пранди да сдаде поста след провала на европейското първенство. "Трикольорите" бяха елиминирани от Словения на 1/8-финалите. 

"България загуби и съвсем закономерно напусна Евроволей. Спортно-технически аспекти от този мач едва ли си заслужава да се коментират, но трябва да се отбележат. Сервис - блок, два взаимно свързани елемента във волейболната игра. Словенците постигнаха девет директни точки от сервис и 11 точкови блокади, без да се броят случаите, в които българските волейболисти не можеха да организират нормална атака с три опции от разпределителя. Мотивацията и желанието е друга тема - много важна и съществена, където също имахме пропуски. Че ще бъде тежко и неуспешно си пролича още в контролите преди самото Европейско. България загуби за първи път и от Северна Македония на турнир. Показваше много колебания в играта си, големи амплитуди, много трудно изиграни два гейма на високо ниво", коментира Николай Иванов в анализа в сайта си volleycomment.bg.
 
"Сега знайни и незнайни герои ще започнат да се упражняват по темата: „Защо претърпяхме провал?“. Като подтеми може да се оформят: Избора на състезатели от Силвано Пранди; Защо не се направи поредния компромис в името на България и доброто представяне, който ще донесе същия ефект?

Всяко чудо за три дни. Федерацията ще запази мълчание и ще се сниши да отминат емоциите, ще се скрие зад успеха на юношите на домакинското първенство до 16 години и влизането на жените в осмицата.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Силвано Пранди, ако не е мазохист, ще се оттегли от отбора, защото тотално се провали. За работата на един треньор говорят резултатите, особено на топ ниво. Явно и съвсем закономерно, времето дава своето отражение. По този повод има един период в живота на човека, след който трябва да се отдаде на заслужена почивка и писане на мемоари", добавя Николай Иванов.

"България не разполага с такива волейболисти, както преди десет години. Факт неоспорим, но така и не се извлече максимума от тези, с които разполагаме в момента. Най-малкото да играят със желание и пламък в очите. Тягостна атмосфера и тежка комуникация, това наблюдавахме през цялото лято. 

По всяка вероятност България ще бъде водена на квалификацията в Берлин от български треньор, който ще влезе в поредния компромис, опитвайки се да върне отлъчените от Силвано Пранди в отбора. Те от своя страна ще откажат, играейки го на обидени.

В олимпийската 2020 година България за пореден път ще се бори за оставане в Лигата на нациите и ще бъде добър спаринг партьор, ако я поканят. Сезонът за националния отбор приключи, тежко и горчиво. Трябва да се направят много сериозни анализи и да се прецени дали българският волейбол се развива в правилна посока. Отстъплението е видимо", анализира още Николай Иванов.


* Снимка: БУЛФОТО