Новият национален селекционер на България по волейбол Радостин Стойчев сподели при официалното си представяне, че за него е гордост и чест да води "А" отбора. Треньорът на италианския Тренто се надява да жъне успехи и с държавния тим.

"Поздравявам всички присъстващи и ви благодаря за интереса. Първоначално мислех да се подготвя с встъпително слово, но промених решението си и мисля да ви отговарям спонтанно. Радвам се, че съм тук. За мен е гордост и чест, че съм треньор на България. Ще ми бъде тежко. Не можех да откажа това предложение", бяха първите думи на Стойчев, като от федерацията обявиха, че днешната пресконференция ще е единствената му медийна изява до месец май.

"Както казах и пред италианските медии, поканата от България, нямаше как да я откажа. Преговорите ги проведохме в един ден. Една среща в Италия с представители на федерацията беше достатъчна. Беше през декември, преди това не е имало разговори. Хората от федерацията дойдоха и отправиха предложението. В един единствен ден се случи всичко. Не е имало никакви проблеми. Разговорите приключиха в същия ден, в който се видяхме", добави Стойчев.

"Целите ми са да участваме на финалите във всички големи първенства, включително Олимпиадата. Олимпийската титла е възможна, ако не е - нямаше да дойда. Обещания не давам. Но ви гарантирам, че ще бъдем максималисти. Моите цели са да побеждаваме във всички мачове, в които участваме. Цели като конкретно класиране от страна на федерацията не ми е поставяна все още. Очевидно конкуренцията ще бъде много тежка. Имаме добър отбор, който в последните 2 години израства благодарение на работата на Силвано Пранди и Камило Плачи. Това израстване трябва да продължи", добави младият спец.

"Ще се опитам да се настроя максимално бързо към новия ритъм на работа. Сега трябва да ги съчетавам - Тренто и България. Разчитам много на помощника си Камило Плачи, който има вече 2 години опит. Държа да се готвят два отбора, възстановяваме работата в "Б" състава. Ще дам възможност по този начин да израснат млади момчета от вътрешния шампионат. Затова ще разчитам на моите помощници. Изчаквам докладите от доктора и помощниците, за да вземем заедно решение за селекцията. Ще работим с разширен състав", продължи спецът.

"В България има много волейболни таланти, но няма достатъчно завършени състезатели. Засега ще играем и ще се готвим във Варна, защото няма друга подходяща зала", каза селекционерът на България.

"Последният мач на български отбор, който гледах, бе този на ЦСКА срещу отбора на Пламен Константинов. Трябва да изготвим много добра програма, която да отговаря на реалностите. В началото няма да бъде лесно. Пътят, за да се върви напред, трябва да има строги правила. В следващите месеци ще се опитаме да ги създадем", каза още Стойчев. 
ВЕНЕТА ЯНЕВА/БЛИЦ