Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Радостин Стойчев се нави да води волейболните ни национали и в предстоящата олимпийска квалификация с Франция, Египет и Пакистан, но изрично и публично обяви, че иска инж. Данчо Лазаров незабавно да си подаде оставката като шеф на волейболната федерация. Треньорът на няколко пъти изтъкна, че не може да работи с боса и пред цяла България му постави срок от 3 седмици, в които той да се оттегли. Ако инж. Лазаров не го стори, Стойчев каза, че се маха завинаги и няма да води националите след квалификацията, която се явява последен шанс за Матей Казийски и компания да се класират на Олимпиадата в Лондон.

"Извинявам се на всички за закъснението. Помилих ви да дойдете днес тук, защото знам за големия обществен интерес към волейбола", започна Стойчев на пресконференцията, която свика в зала "Арена Армеец".

Спецът съобщи, че тази сутрин е приел в дома си волейболните ни национали, които твърдо са зад него и са го помолили да продължи да им бъде треньор. Освен това Стойчев благодари на премиера Бойко Борисов, който също е на негова страна, както и на многобройните си фенове.

"Имам да направя една декларация към вас и хората, след което обаче няма да отговарям на въпроси. В следващите дни ще мога да ви дам отговори на въпросите, които ще ми задавате", каза треньорът пред тълпата от репортери.

"Вчера се състоя среща при премиера в присъствието на министъра на спорта Свилен Нейков, част от отбора, както и част от щаба. След тази среща и след разговорите, които проведох с играчите, бях решил да се върна и да поема отбора. И то въпреки цялата обида и огорчение. След тази среща обаче ваш колега ме насочи към едно интервю на Данчо Лазаров във вестник "Преса". Прочетох го и искам да заявя, че в това интервю се казват най-откровени лъжи. В него се казва, че е трябвало по-рано да ме уволнят заради липса на професионализъм. Допускал съм груби грешки, непрофесионално отношение. Говори се за мое предателство и как не съм искал да победим Германия, за да не играел с Италия на финала. Излиза, че съм некомпетентен, злонамерен и нежелан от федерацията. Ако това е така, аз не мога да бъда треньор. Ако съм вреден, най-нормалното решение е да подам оставка. По-нататък в интервюто се говори, че това понятие "хорска любов" го нямало. Това противоречи на пълната зала по време на мачовете и подкрепата, която получаваме, както и подкрепата на премиера. Г-н Данчо Лазаров говори, че моето уволнение е окончателно, защото представянето на отбора е незадоволително. Тук трябва да отговоря на това, че Андрей Жеков абсолютно не можеше да играе, и това е решение на лекарския щаб, а не мое. От това следва, че г-н Данчо Лазаров и г-н Радостин Стойчев е абсолютно невъзможно да работят заедно. Г-н Лазаров трябва да докаже твърденията си, че съм продал мача срещу Германия, ако няма доказателства е редно да си подаде оставката", категорично заяви Стойчев.

"Шепата негодници, които визира, предполагам, че сме ние тук, които заставаме пред вас, над 5000 души, които са подписали петицията за неговата оставка, плюс още над 8000 човека, които постоянно подписват подписки срещу него. Предполагам, че това е шепата негодници, която визира", заяви огорченият от ситуацията треньор на Тренто.

"В заключение трябва да кажа, че по настояване на премиера ще остана треньор на националния отбор до квалификацията, която е след 3 седмици. Поради простия факт, че за това време е невъзможно, който и да е друг треньор да дойде, да се запознае с отбора, и да го тренира. Взех решението да остана и след разговор с момчетата, които дойдоха тази сутрин в дома ми и проведохме много дълга среща. Те казаха, че ще жертват себе си, за да се класират на Олимпиадата. Тези неща ме накараха да остана. Но само до квалификацията. Ако до тогава, г-н Лазаров не си подаде оставката, аз моята я подавам сега пред вас съвсем официално. Защото очевидно съм вреден. А аз съм дошъл да помагам на волейбола, не да преча", заяви още Радо Стойчев.

"Благодаря на момчетата, че застанаха твърдо зад мен, защото те рискуваха с това, а и с начина, по който се представиха пред него. Това ме трогна и ме докосна много. Мога да заявя, че щабът и отборът ще направят дори невъзможното, за да може България да отиде на Олимпиадата. Това решение е окончателно и безвъзвратно. Благодаря на Бойко Борисов, не като на премиер, а като на мъж. И го правя не, за да му се подмазвам. Уважавам го заради това, което той прави за волейбола. Условието ми е до 3 седмици Данчо Лазаров да си подаде оставката и да се извини, ако не докаже, че съм продал мача срещу Германия и съм ощетил отбора", каза спецът.

"В настоящия отбор имам много големи проблеми. Трябва да организирам италианците от щаба, които вече си заминаха, да организирам отбора, имам среща с тима, а времето е никакво. Освен това загубихме вече два дни", добави Стойчев, който по-късно днес ще изведе Матей Казийски и компания за тренировка зала "Арена Армеец".

Както е известно, преди дни спецът беше освободен от поста национален селекционер на България заради краха срещу Германия в олимпийската квалификация в зала "Арена Армеец". От федерацията дори обявиха, че мястото му заема Силвано Пранди, но в крайна сметка италианецът не се нави. Вчера инж. Данчо Лазаров и компания изпълниха препоръката на министър-председателя Бойко Борисов и съобщиха, че връщат Стойчев на поста. Както вече стана ясно, наставникът на Тренто се надява инж. Лазаров и Любо Ганев да подадат оставки, което обаче не се случва.  

На волейболните ни национали продстои нова олимпийска квалификация - от 8 до 10 юни, на която отново зала "Арена Армеец" в домакин. Този път съперници ще ни бъдат Франция, Египет и Пакистан.