"Разочарован съм от отношението на Матей Казийски към мача". Това заяви в национален ефир - пред камерата на БНТ1, националният селекционер по волейбол Радостин Стойчев след победата с 3:2 над Япония в Световната лига в неделя. Взехме само две точки вместо три за успех с 3:1 и 3:0 и шансовете ни за класиране на финалите в Полша рязко намаляха.
 
Думите на треньора, който е спечелил всичко в този спорт начело на италианския Тренто в последните 3 години, по адрес на един от най-близките му хора изобщо звучат, меко казано, озадачаващо. Те са показателни, че нещо става. И това, което става, е силно обезпокоително.

Назрява въпросът защо се прекъсва топлата връзка R&M -тоест Радостин-Матей? Двамата заформиха един от най-успешните тандеми състезател-треньор в историята на българския спорт. И ето сега Стойчев, който по принцип е много обран като поведение, си позволи да излезе извън контрол.

Всъщност почвата за изригването на Радостин бе подготвена от самия него още в събота, след първия мач с Япония (3:0). "Очаквах много повече от Матей", каза в събота вечерта Стойчев. Тогава изказването му, пак пред БНТ1, по-скоро се прие като "игра с публиката". Логично е учителят - Радостин, да критикува най-много любимия си ученик, разбирай Матей, за да не помислят останалите, че е привилегирован. Но ден по-късно играта загрубя.

Публична тайна е, че Стойчев стана треньор на Тренто през 2007-а благодарение на Матей. Преминаването на Казийски от Динамо (Москва) в италианския тим е било главното условие настоящият ни селекционер да бъде назначен на треньорския пост. В Тренто двамата са почти неразделни. Какво е застанало между тях? Какво делят?

И друго - Казийски играе на предела на физическите си възможности, защото има травма в кръста. И въпреки това Стойчев не му дава никаква почивка за мачовете в Световната лига. Нормално е в определени периоди от време Матьо да си "почива". Няма спортист от неговата класа, който да държи най-високото възможно ниво при всяко отиграване. Това е кристално ясно на Стойчев, който е безмилостен и експлоатира звездата непрекъснато. И в същото време публично напада Казийски.

Истината едва ли ще излезе наяве точно сега. Факт е обаче, че Радостин Стойчев започва да се изпуска и да губи контрола върху себе си. А това никога не води до добро.
ИВО ТАСЕВ/МЕРИДИАН МАЧ