Националният отбор на България по волейбол за девойки до 18 години спечели историческа първа титла за женското ни направление. Момичетата на Антонина Зетова се наложиха вчера над Белгия с 3:0 гейма (25:15, 25:18, 28:26) на финала европейското първенство за тази възраст, игран в залата в Алба-Блаж (Румъния).

Финалът беше първи за женското ни направление от 42 години насам. За последно България участва в битка за златото на Европейското първенство за девойки до 20 години през 1982 година, когато завоюваме среброто. В тази възраст най-доброто класиране за България на шампионат на Стария континент беше четвърто място през 2018-а.

Днес Антонина Зетова и възпитаничките й пристигнаха в България след успеха и им бе организирано страхотно посрещане в зала “Левски София”. Златните момичета на България бяха аплодирани от всички присъстващи. Капитанът Виктория Нинова донесе шампионската купа, след което целият отбор начело със Зетова позираха за шампионска снимка.

“Преди тръгването казах, че няма да обявявам нашата цел. Всички искахме да влезем във финалната четворка. Никой не си е представял, че може да стигнем толкова далеч. Победихме всички и Италия на полуфинал. Нашето голяма препятствие бе втория мач с Турция. Турция ни въздейства психологически. Тази победа и успеха над Полша ни даде вяра във възможностите ни”, коментира Антонина Зетова.

“Как победихме Италия? Поведението на целия ни отбор на целия турнир. Аз апелирах да играем точка за точка. Да се абстрахираме от всичко и всички. Мач за мач. Ситуация за ситуация, това помогна. И в други мачове не се отказахме също. Смятам, че Италия се виждаше вече победител и спря да играе. Те чакаха ние да сбъркаме и сами да се бием. На нас това ни помага и естествено концентрацията на момичета”, добави легендата.

“Загубата от Унгария не е на дневен ред. Важно е какво направихме накрая. Хубаво е да празнуваме, защото този отбор с духа с колектива, направихме грандиозно израстване по време на турнира. Тимът ни показа, че имаме капацитет. Те все още са деца, момичета. Още не можем да осъзнаем какво се е случило. Моля момичетата да гледат напред. Догодина ще бъдем в ролята на фаворит, вие ще имате очаквания към нас”, категорична е Зетова.