ФИФА излезе със специално изявление, в което пожелава бързо възстановяване на пострадалите при сблъсъците преди вчерашната контрола Нигерия – Северна Корея (2:1). Световната централа отбелязва, че няма никакво отношение към организацията на мача.
 
"ФИФА и организационният комитет на световното първенство по футбол бяха информирани от южноафриканската полиция за инцидента, случил се в неделя по време на приятелския мач между националните отбори на Нигерия и КНДР. Бихме искали да пожелаем скорошно оздравяване на всички пострадали. Ние нямаме никакво отношение към организацията на предстоящия Мондиал, а също така и да опровергаем съобщенията в някои средства за масова информация, че имаме отношение към продажбата на билети за тази среща”, се казва в изявлението на ФИФА.
 
Вчера над 20 души бяха ранени при опит да влязат на 10-хилядния стадион "Макхулонг” в предградието на Йоханесбург Тембиса, на който няма да се играят мачове от световните финали. Сред пострадалите има полицай и дете. До кървавата драма се стигна, след като хиляди фенове се блъскаха пред вратите на спортното съоръжение.
 
За да няма повече стъпкани запалянковци, на препълнения стадион бе премахната оградата на централната трибуна. Въпреки това около 500 човека не успяха да влязат да гледат мача.