Уругвайският рефер Хорхе Ларионда получи наряд от ФИФА за най-интересния осминафинал на Мондиал 2010. В неделя той ще ръководи двубоя между Англия и Германия в Блумфонтейн.
 
Ларионда е съдия в ранглистата на ФИФА от 1998 г., а първият му международен мач е през юни 1999 г. През 2002 г. е избран да бъде рефер на световното първенство, но не отива в Япония и Южна Корея заради наказание от уругвайската федерация заради нередности, докладвани от други съдии.
 
На Мондиал 2006 г. той става четвъртият рефер, отстранил трима играчи в един мач от планетарен шампионат. Това се случва при равенството 1:1 между Италия и САЩ. Ларионда гони Даниеле де Роси за удар с лакът в скулата на Брайън Макбрайд. След това Пабло Мастроени е отстранен за грубо влизане срещу съперник с двата крака, а Еди Поуп получава втори жълт картон.
 
Ларионда е чиновник по професия, а хобито му е да отглежда животни – кучета, папагали и други птици. На настоящото световно първенство той ръководи три мача: Кот д`Ивоар – Португалия (0:0), Камерун – Дания (1:2) и Австралия – Сърбия (2:1). В трите срещи е показал общо 12 жълти картона./БЛИЦ