Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Молебен в подкрепа на Стилиян Петров ще бъде отслужен в събота в 13 часа на обяд в Сатовча. Събитието е уникално не само, защото ще се проведе в населено място с преобладаващо мюсюлманско вероизповедание, а и защото в местния храм „Света Неделя“ има икона на Свети Стилиян - Детепазител.

Молебенът се урежда от софийска организация, но са поканени представители на всички футболни отбори от пиринския край.

Събитието със сигурност ще привлече доста хора, тъй като капитанът на националния отбор Стилиян Петров, който вече 3 месеца се бори с тежка левкемия, е обичан в цялата страна. В негова подкрепа се правят и доста инициативи, за да може Стенли да пребори тежката болест.

Иконата на Св. Стилиян е изключително рядка - в България има само три. Самата църква “Св. Неделя” е построена в средата на 19-и век по настояване на местния шивач Стою Дичев, който се заселва със семейството си тук през 1820 г. Църквата е построена с доброволния труд на всички местни християни и мюсюлмани, които после я и обзавеждат.

Освен иконата на Св. Стилиян друга забележителност е мраморната плоча с релефно изображение на двуглав орел - руският царски герб. Храмът е изографисан от братя Молерови от Банско.

8_4.jpg

stenli_kuraj.jpg