Капитанът на българския национален отбор Стилиян Петров сам решава за каква кауза да бъдат дарени парите, които Астън Вила събира с кампанията в негова подкрепа. Както е известно, английският клуб стартира инициатива “Support Stan”, след като стана ясно, че Петров е болен от остра форма на левкемия.
 
“Виланите” отпечатаха фланелки с лика на Стилиян Петров и логото на кампанията. Цената на една блуза е 8 паунда, като 5 паунда от сумата отиват именно за кампанията. Стенли е обявил, че той няма да се възползва от набраните пари, а предпочита сумата да бъде дарена за други благородни каузи. Това стана ясно в предаването “Тази неделя” по bTV, където гост беше репортерът Иван Георгиев, направил репортаж за българския национал в Бирмингам.
 
Пред камерата на родната телевизия журналистът Мат Кендрик от “Бирмингам Мейл” разкрива, че Стилиян Петров е единственият футболист на Астън Вила, който е заставал пред медиите след всеки мач. Без значение е бил резултатът от срещата – победа или загуба, или неговото лично представяне в двубоя.
 
“Стилиян винаги е бил първият, който ще дойде да поговорим след мач. Без значение дали е победа за Астън Вила или загуба. Независимо дали самият той е играл силно или слабо. В базата на клуба има стая за среща с медиите, а в нея има маса за тенис. Другите играчи не го правят, но Стилиян често играе тенис с репортерите. Петров е добър човек. Когато беше в Селтик той се беше сприятелил с човека, който продава сандвичи в центъра на Глазгоу. Петров продаваше бургери, за да научи езика”, сподели Кендрик.
 
“За последно говорих със Стилиян Петров преди няколко дни. Той е в добро състояние на духа. Любопитното е, че дава кураж на кората с които говори, а не обратното. Стилиян е много смел. Прилича ми на шотландец. Нетърпелив е да оздравее. Поиска да получава лекарствата още от първия ден в клиниката, а лекарят му каза, че трябва да почака до другия ден”, разкрива мениджърът на Астън Вила Алекс Маклийш.
 
От репортажа става ясно, че клубът и феновете много ценят капитана на тима. Повечето фенове имат лични преживявания и впечатления от срещи със Стенли. Петров е изключение от повечето играчи във Висшата лига, които са надменни към феновете и медиите. При Стилиян това го няма и това е причината да бъде толкова уважаван на Острова. Един човек разказа как Стилиян Петров лично е платил пътуването, хотела и билета на фен на Астън Вила, който никога преди това не бил гледал мачовете на тима в чужбина.